Hospodaření nemocnic bylo loni přes stagnaci ekonomiky v plusu

17. 5. 2013 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření 167 českých nemocnic loni i v době ekonomické stagnace skončilo v plusu, a to 400 milionů korun. Rok předtím to bylo 500 milionů Kč. Celkové náklady nemocnic loni činily 130,7 miliardy, výnosy 131,1 miliardy Kč.


Ztrátou skončilo hospodaření 29 procent nemocnic, téměř třetina z nich měla propad větší než pět milionů. Uvedl to Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu.

Náklady 43 krajských a městských nemocnic - obchodních společností byly 33,9 miliardy, výnosy činily 33,6 miliardy. Celkové hospodaření těchto nemocnic tak skončilo v minusu 236 milionů korun.

Celkové závazky nemocnic v ČR byly loni vyšší než pohledávky, meziročně pohledávky stouply o 3,7 procenta a dosáhly 14,5 miliardy, z toho dvě miliardy po lhůtě splatnosti. Závazky meziročně stouply o 2,8 procenta a rovnaly se 17,2 miliardám, z toho po splatnosti čtyři miliardy.

Loni meziročně stouply náklady nemocnic o 0,6 procenta a výnosy o 0,7 procenta. Největší část nákladů tvořily platy, které vzrostly o dvě procenta a jejich podíl na celkových nákladech vzrostl z 45,8 na 46,5 procenta. Významnější nárůst byl také u léčiv - o sedm procent, ke konci roku se podílely léky na celkových nákladech 13 procenty.

Největší podíl na celkových nákladech a výnosech, 49 procent, měly státní nemocnice, což je 19 zařízení ve správě ministerstva zdravotnictví a tři zřizované ostatními centrálními orgány. Zhruba 37 procenty se na celkových nákladech a výnosech podílely nemocnice řízené jinou právnickou osobou, kam patří i obchodní společnosti ve majetku krajů a měst, devíti procenty krajské nemocnice ve formě příspěvkových organizací a čtyřmi procenty příspěvkové nemocnice měst.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?