Hospodaření nemocnice v Uherském Hradišti skončí se ziskem 10 až 20 mil.

16. 12. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Uherskohradišťské nemocnice skončí letos se ziskem deset až 20 milionů korun, řekl novinářům předseda představenstva Petr Sládek. Loni nemocnice hospodařila se ziskem asi šest milionů korun, jako jediná ze čtyř nemocnic zřizovaných Zlínským krajem nebyla ztrátová. Za lepšími výsledky v letošním roce je zejména lepší úhradová vyhláška.


Nemocnice díky ní získala oproti loňsku asi o 40 milionů korun více. Vedení však investovalo do nového centrálního pavilonu, nových přístrojů i polohovacích postelí, loni investovala minimálně.

„Mohli jsme také zaměstnancům vyplatit letos asi o 22,5 milionu korun více,“ uvedl Sládek. Vedení zvýšilo už na začátku roku nelékařskému personálu mzdu o pět procent, což znamenalo asi 12,5 milionu korun, na dalších deset milionů korun přišly jednorázové odměny všem zaměstnancům v hodnotě 5000 korun a poukázky na nákup v nemocniční lékárně.

V příštím roce chce vedení všem zaměstnancům zvýšit platy o pět procent. „Čekáme však na definitivní úhradovou vyhlášku. Kolektivní smlouva ještě není podepsaná,“ podotkl Sládek. Navýšení platů by pro nemocnici znamenalo asi 20 milionů korun. V nemocnici pracuje na 1200 lidí.

Nemocnice začala v listopadu využívat nový centrální objekt za 470 milionů korun. Stavba stála 400 milionů korun, nemocnice si na ni vzala úvěr, který bude splácet 20 let. Vybavení v hodnotě 70 milionů financovala sama. Hejtmanství zaplatilo 105 milionů korun za novou infrastrukturu. Do objektu se přestěhovala chirurgie, ortopedie, traumatologie, urologie, ARO, jednotka intenzivní péče, následná intenzivní péče, oční oddělení, ORL a centrální sterilizace.

Oproti loňskému roku, kdy krajské nemocnice skončily v rekordní ztrátě 270 milionů korun, se zlepšuje hospodaření také dalších nemocnic. Zlínská nemocnice končila třetí čtvrtletí se ziskem 5,9 milionu korun, Vsetínská se ziskem 8,9 milionu korun a Kroměřížská se ziskem osm milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?