HPV vyřazuje z akce protinádorovou ochranu genů

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Výzkumný tým na University College London (UCL) objevil, že na vzniku rakoviny děložního čípku po infekci HPV se podílejí geny, které patří do skupiny APOBEC. Normálně jsou geny APOBEC zapojeny do obrany proti virovým infekcím tak, že zakódují proteiny vyvolávající mutace v DNA invazivních virů, které jejich DNA modifikují a tím zabrání další replikaci viru. Studie z UCL však přináší informace, že po infekci lidským papillomavirem může APOBEC stejným způsobem vyvolat mutace proti vlastní DNA. Více než 99 % karcinomů cervixu vzniká po infekci HPV a existence vakcíny poskytuje určitou ochranu a tím i prevenci. I když spojení mezi rakovinou a geny z rodiny APOBEC bylo známé z dříve publikovaných prací, teprve tato studie ukázala, že po infekci HPV geny APOBEC velmi často způsobují specifické mutace v genu zvaném PIK3CA. Tento gen se podílí na regulaci a růstu buněk a hovoří se o něm v souvislosti se vznikem řady typů karcinomu.




Střelba do vlastních řad?

Podle jednoho z autorů této práce, dr. Stephena Hendersona z UCL Cancer Institute, zatím není jasné, proč infekce HPV působí na geny APOBEC tak, že dojde k mutaci PIK3CA. Je možné, že lidské tělo reaguje na infekci takovým zvýšením aktivity APOBEC, že se prostě zvyšuje pravděpodobnost „střelby do vlastních řad“, nebo má virus specifikou schopnost ovlivnit reakci genů APOBEC tak, že si pro mutaci vyberou nesprávný cíl – své vlastní geny.
Vědci nyní doufají, že se jim v dalším stadiu výzkumu podaří zjistit, co se stane po infekci HPV s buňkami, jejichž geny APOBEC byly odstraněny (vymazány), a hodlají sledovat, zda bude možné předpovědět riziko vzniku karcinomu po infekci HPV.
Bude-li možné genetickými testy identifikovat skupiny pacientek s vysokým rizikem karcinomu děložního čípku, měly by výsledky těchto studií velký význam pro budoucí organizaci screeningu a vakcinačního programu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?