Hradec je cílem létající ordinace

10. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle mezinárodních leteckých předpisů JAR, akceptovaných v zemích EU, musejí také u nás letecké záchranné služby nejpozději od 1. ledna 2005 používat moderní vrtulníky nové generace - takzvané první třídy...


Hradec Králové - Královéhradecká společnost Delta System - Air provozuje také leteckou záchrannou službu v Ostravě, Liberci a v Ústí nad Labem.

Vrtulník budoucnosti

Má čtyři vrtulníky Ecureuil (létací veverky) a jeden záložní od francouzské odnože německého výrobce Eurocopter. Nedávno si zakoupila nový vrtulník Eurocopter EC - 135 T1. Zástupci společnosti si jej vybrali na světové výstavě Heli - Expo 2002, která se konala v Orlandu na Floridě.

„Rozhodlo, že vrtulníky od této firmy už máme a pak EC - 135 je moderním dvoumotorovým bezpečným strojem budoucnosti. Může vzlétnout i přistát, i když jeden motor vysadí. Má větší prostor pro posádku, zdravotnický personál a až pro dva pacienty. Po letecké stránce je perfektní, má moderní přístrojové vybavení, je řízen počítačem,“ řekl ředitel Delta System - Air Daniel Tuček, který je naším bývalým reprezentantem v letecké akrobacii a současným pilotem záchranky. V pondělí 15. července si moderní „létající ordinaci“ v Německu převezme a začne s ní letový výcvik.

První představení v srpnu

Pro pilota, který s podobnými typy helikoptér létá, to není nic složitého, ale přece si na nový stroj musí zvyknout, sžít se s ním. Daniel Tuček připomněl, že pilot - záchranář má zvláštní specifiku i poslání. Musí se umět hlavně rychle rozhodovat a uvědomovat si, že přispívá k záchraně životů. Zdůraznil, že všichni piloti u nás jsou na vysoké úrovni a profesionálové každým coulem. Připomeňme, že nový vrtulník EC - 135 T1 v hodnotě tří miliónů dolarů by měl v Hradci Králové přistát, představit se a už zůstat na začátku srpna.

Změna provozovatele?

Se změnou ředitele Územního střediska záchranné služby v Hradci Králové se objevily spekulace, že by leteckou záchrannou službu ve městě mohl nyní zajišťovat soukromý provozovatel, kterým by mohla být právě hradecká společnost Delta System - Air.

„O tom, kdo bude létat leteckou záchrannou službu, rozhoduje objednavatel, tedy ministerstvo zdravotnictví. Nikdo s námi zatím vůbec nejednal. Kdybychom tuto nabídku dostali, jen bychom ji uvítali a jsme připraveni leteckou záchrannou službu v Hradci zajistit. Ale sami o to neusilujeme. S novým ředitelem územního střediska záchranné služby jsem se ještě ani nesetkal,“ vysvětlil Tuček.

Hradecké noviny, 10.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?