Hradecká nemocnice dokončila výstavbu nového pavilonu interny

21. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba nové budovy pavilonu interních oborů v areálu královéhradecké fakultní nemocnice a její vybavení nábytkem a přístroji stálo přes 672 milionů korun. "Dosud bylo v některých případech až jedenáct pacientů na pokoji, nyní jsou všechny pokoje jedno až třílůžkové...


HRADEC KRÁLOVÉ - Zaměstnanci nemocnice společně s veřejností měli včera poprvé šanci si prohlédnout interiéry nově dokončeného pavilonu interních oborů v areálu královéhradecké fakultní nemocnice. Výstavba nové budovy a její vybavení nábytkem a přístroji stálo přes 672 milionů korun, řekl ředitel fakultní nemocnice Leoš Heger.

„Je to nová kapacita, která umožní sestěhování tří interních klinik z ne zcela vyhovujících objektů na jedno místo… Všechna pracoviště budou daleko lépe spolupracovat,“ uvedl. V nové budově bude připraveno 150 standardních lůžek a další čtyři desítky lůžek intenzivní péče. „Dosud bylo v některých případech až jedenáct pacientů na pokoji, nyní jsou všechny pokoje jedno až třílůžkové,“ řekl náměstek ředitele Zdeněk Tušl.

Budova je propojena spojovacími tunely s pavilony chirurgie, onkologie, dialýzy a gerontologie. Lékaři si od umístění interních oborů v jedné budově slibují, že odpadnou potíže s převozy pacientů mezi jednotlivými klinikami. „První pacienti se začnou stěhovat v příštím týdnu, stěhování všech klinik chceme dokončit během podzimu,“ řekl Heger. Nemocnice chce uvolnit objekt na Pospíšilově třídě. Jedná s krajem o tom, že by tam zřídil léčebnu dlouhodobě nemocných.

Více než půl miliardy na stavbu dal stát, nemocnice z vlastních zdrojů uvolnila přes 112 milionů korun, které použila především na nákup zdravotnických přístrojů a vybavení interiéru. Dalších 200 milionů korun chce nemocnice získat na vybudování objektu centrálního příjmu pacientů. „Bude obsahovat lůžka pro resuscitaci, v areálu by podle projektu měla vzniknout i přistávací plocha pro vrtulník, a tím by měla hlavní výstavba téměř dokončena,“ dodal Heger.

Královéhradecká fakultní nemocnice již dříve investovala do rozsáhlých oprav některých budov. Například loni na podzim otevřela za 145 milionů korun opravenou budovu porodnice. Loni v květnu začala fungovat v budově za 20 milionů korun centrální tkáňová banka.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než 1500 lůžek na zhruba 20 klinikách, ročně nemocnicí projde 600.000 ambulantních pacientů, zhruba třetina z nich zamíří právě do nově dokončeného objektu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?