Hradecká nemocnice dostala za pochybnou léčbu pokutu 625.000 korun

28. 3. 2010 9:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové dostala od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu 625.000 korun za pochybnou léčbu zraku u více než 150 pacientů.


Jeden z nich, šestasedmdesátiletý Iljič Tesař, kvůli tomu zcela přišel o zrak. Lék určený pro nitrožilní aplikaci mu lékaři místo do žíly dali přímo do oka. Uvedly to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj a Hradecký deník.
Tesař se u hradeckého krajského soudu domáhal žalobou po nemocnici odškodnění ve výši půl milionu korun. Soudkyně jeho žalobu v pátek zamítla s tím, že případ z roku 2006 je promlčen. Tesař s tím nesouhlasí a chce se odvolat. Nemocnice u soudu pochybení odmítla. Otázkou, zda nemocnice pochybila či nikoliv, se však krajský soud nezabýval.
Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš označil jednání nemocnice za nezákonné. „Dále bylo shledáno, že nemocnice porušila zákon o léčivech a prováděla nezákonné zkoušení léků na lidech, a to ve více než 150 případech,“ uvedl Beneš. Verdikt ústavu o pokutě z roku 2008 potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví.
Tehdejší šéf fakultní nemocnice Leoš Heger vinu přiznává, ale lékařů se zastává. „Bylo to tehdy takové kontroverzní. Dlouho jsme se přeli s ústavem na kontrolu léčiv a ministerstvem, zda to vůbec byla klinická studie. Mysleli jsme, že je to jen podávání léků v jiné indikaci, než na kterou je určen,“ řekl Heger. Podle něj to ale ministerstvo vidělo jinak a jednalo se tedy o pochybení lékařů a nedodržení formalit, které jsou k podobným studiím nezbytné. Jeden z lékařů podle Hegra pak z nemocnice odešel a další dostal pokutu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?