Hradecká nemocnice nemusí zaplatit půl milionu, rozhodl soud

29. 2. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FNHK) nemusí zaplatit půl milionu korun a omluvit se, což po ní požadoval Petr Mikeš. Ten nemocnici žaloval kvůli tomu, že nedal souhlas k pohřbení těla svého otce.


Krajský soud v Hradci Králové dnes jeho žalobu zamítl. Mikeš s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

„Samozřejmě, že budu v soudech pokračovat, nemocnice si to přehazuje s městem jeden na druhého. Tak ať někdo rozhodne. Nenechám to být,“ řekl novinářům Mikeš. Případem by se tak mohl zabývat pražský vrchní soud. Fakultní nemocnice v Hradci Králové požadovala u soudu zamítnutí žaloby a tvrdila, že postup nemocnice byl v souladu se všemi právními předpisy.

Soud dal nemocnici za pravdu. „Není povinností Ústavu soudního lékařství FNHK, aby pátral po příbuzných a staral se o pohřbení,“ řekla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Věra Adámková. Podle ní v celém případu zřejmě pochybila hradecká radnice.

Tělo Mikešova otce našli lidé na konci října 2009 v Hradci Králové, pitva provedená v hradecké nemocnici potvrdila, že muž nezemřel násilnou smrtí. Mikeš, který v té době byl v příbramské věznici, se o otcově smrti dozvěděl 5. listopadu. Sociální pracovnice mu řekla, že s tělem zatím nelze nakládat, dokud hradecké státní zastupitelství nevydá souhlas s pohřbením.

Ten Mikeš dostal až 19. ledna, přitom tělo z fakultní nemocnice odvezla pohřební služba již dříve, ostatky byly zpopelněné v polovině prosince. „Vadí mi to, že ústav soudního lékařství vydal tělo mého otce nějaké pohřební službě, přitom mě se nikdo na nic neptal,“ řekl Mikeš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?