Hradecké nemocnice chtějí sjednotit nákup léků a uspořit miliony

27. 10. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chce ve svých pěti nemocnicích příští rok zavést jednotný nákup léků a zdravotnického materiálu, a ušetřit tak ročně desítky milionů korun. Nový systém by měl podle představ kraje zpomalit zadlužování nemocnic.


ČTK to řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Jen letos kraj dal na oddlužení nemocnic ze svého rozpočtu přes 100 milionů korun.

Dosavadní způsob nákupu, kdy dodavatelé přistupují ke každé nemocnici samostatně, je podle kraje neefektivní. „Při uzavírání dodávek materiálu a léků nemocnice nevyužívaly svou společnou vyjednávací sílu, díky které by bylo možné stlačit ceny na výhodnější úroveň,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Podle ředitele Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martina Scháněla by sjednocení nákupu materiálu a léků mělo nemocnicím ušetřit až deset procent ceny.

Potřeby nemocnic jsou velice podobné

„Dodávaný sortiment si dosud naše nemocnice vybíraly ze 40.000 položek od 130 dodavatelů, se kterými se dosud jednalo odděleně. Přitom potřeby nemocnic jsou velice podobné,“ uvedl. Již letos prý nemocnice díky lepšímu vyjednávání ušetří na nákupech materiálu asi čtyři miliony korun.

Zdravotnický holding kraje, který zastřešuje činnost krajských nemocnic, tvoří deset akciových společností. Vedle čtyř oblastních a jedné městské nemocnice to jsou firmy, které zabezpečují služby pro zdravotnictví. Celkem mají krajské nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?