Hradecký kraj bude dál lákat mediky na stipendia 120.000 korun

6. 9. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj bude pokračovat v programu stipendií pro studenty medicíny, aby získal chybějící lékaře do nemocnic a zdravotnických zařízení v kraji. Výše stipendia činí maximálně 120.000 korun a v prvním kole se letos kraji podařilo získat přes 20 mladých lékařů.


Nyní má kraj představu, že by mohl získat až 40 lékařů. Novinářům to řekla krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD).

Nové kolo stipendií kraj vypíše v říjnu. Stipendia medikům poskytne Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje, do kterého kraj nyní vloží 4,9 milionu korun. Pro první kolo do něj kraj dal 2,7 milionu korun.

Program má motivovat absolventy šestých ročníků medicíny k tomu, aby si zvolili přípravu k atestaci v zařízeních v kraji a aby po ukončení studia v kraji odpracovali alespoň čtyři roky. Podmínkou není, že si musí zvolit pracoviště patřící kraji.

Stipendia budou vypsána pro obory a specializace, které jsou personálně v největších problémech. Podpořeno bude devět oborů. A to anesteziologie a intenzivní medicína, dětské lékařství, neurologie, praktické lékařství pro děti a dorost, psychiatrie, radiační onkologie, radiologie, vnitřní lékařství a všeobecné praktické lékařství.

Na hrozbu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců upozornila krajská koncepce zdravotnictví. Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, začátkem letošního roku uvedl, že mu chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Dalších bezmála dvacet lékařů chybělo v únoru v královéhradecké fakultní nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?