Hradecký kraj chce odstoupení Emmerové za její výroky o nemocnici

15. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé města Broumova požadují omluvu od ministryně zdravotnictví Milady Emmerové, která se měla hanlivě vyjádřit na adresu broumovské nemocnice. Výroky již odsoudili také krajští zastupitelé, kteří požadují kromě omluvy také odstoupení Emmerové z funkce. Nemocnice zvažuje i podání trestního oznámení pro pomluvu...


HRADEC KRÁLOVÉ/BROUMOV -

„Zastupitelstvu města nejsou známa žádná závažná pochybení v kvalitě poskytované péče, proto budeme ministryni adresovat dopis, ve kterém požádáme o vysvětlení jejich výroků a omluvu,“ řekla starostka Broumova Libuše Růčková s tím, že nemocnice je pro Broumov nepostradatelná, protože další zdravotnické zařízení je až v Náchodě.

„Kdyby naše nemocnice zanikla, tak bychom se kvůli špatné dopravní dostupnosti do Náchoda tady museli bát o život,“ řekla Růčková.

Emmerová v neformální debatě v jedné z královéhradeckých restaurací v rámci předvolební kampaně ČSSD řekla, že by si v broumovské nemocnici nenechala ani ostříhat nehty.

Emmerová však tyto výroky prostřednictvím svého mluvčího popřela. „Paní ministryně striktně odmítá, že by se v jakékoli konkrétní rovině vyjadřovala k péči v broumovské nemocnice negativně,“ řekl MfD mluvčí ministerstva Vítězslav Klíma.

Připustil však, že se o úrovni a financování malých nemocnic debatovalo. „Podle Václava Šebora z tiskového oddělení ministerstva, který na zmiňované akci ministryni doprovázel, se prý na místě o takovém tématu skutečně mluvilo, ale pouze obecně. Ministryně k tomu v žádném případě nic konkrétního nedodávala,“ prohlásil Klíma.

DÁLE ČTĚTE:
Emmerová urazila nemocnici v Broumově.

Krajský zastupitel ČSSD Miloslav Mrština, který se setkání v restauraci také zúčastnil, výroky Emmerové pro MfD nepopřel, uvedl však, že padla v obecné diskusi o malých nemocnicích.

Broumovská nemocnice se cítí výrokem ministryně dotčena. „Paní ministryni posílám stížnost. Svým výrokem nás poškodila, navíc u nás nikdy nebyla. Zvažujeme také, že podáme trestní oznámení pro pomluvu,“ uvedl ředitel broumovské nemocnice Miroslav Švábl.

Za nemocnici se postavili i zástupci kraje. „Zastupitelstvo považuje výroky Emmerové za skandální,“ řekla mluvčí krajského úřadu Ludmila Hovorková. Krajský radní Zdeněk Pěnkava MfD sdělil, že ministryně poškodila svými výroky nejen broumovskou nemocnicí, ale i Hradecký kraj, který je jejím zřizovatelem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?