Hradecký kraj chystá vypsání tendru na přestavbu nemocnice Náchod

24. 5. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chystá vypsání tendru na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod za více než miliardu korun. Krajští zastupitelé dnes schválili odůvodnění veřejné zakázky, krajská rada vyhlásí tendr 30. května, řekl na jednání zastupitelů hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).


Původní soutěž kraj kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci zrušil v únoru, zrušení soutěže poté zkoumal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Oproti původnímu zadání tendru prodělal největší změny výkaz výměr. Byli jsme také nuceni změnit celkovou maximální přípustnou hodnotu zakázky na 1,3 miliardy korun bez DPH. Stomilionové navýšení je způsobeno započítáním finančních nákladů dodavatele vyplývajících ze smluvních a zadávacích podmínek. Je to mimo jiné hodnota potřebné bankovní jistiny, kterou jsou stavební firmy nuceny složit na účet kraje při podání nabídek nebo náklady na pojištění,“ uvedl Franc. Podle radního pro oblast investic Josefa Dvořáka by se obálky mohly otevírat v polovině srpna.

Zastupitelé schválili, že základním hodnoticím kritériem zůstane nejnižší nabídková cena. „Po budoucím dodavateli stavby budeme požadovat například zkušenosti z řízení výstavby velkých staveb v oblasti zdravotnictví v hodnotě do poloviny naší maximální přípustné ceny, což nám umožňuje i zákon,“ doplnil Dvořák.

Podle opozičního zastupitele za KDU-ČSL Vladimíra Dernera je ale kraj tam, kde byl před čtyřmi lety při vypsání první soutěže. „Výhrady máme k tomu, jak se na kraji dlouhodobě řídí a rozhodují investice,“ řekl Derner, který kritizoval i požadované zkušenosti z řízení stavby velkých staveb v oblasti zdravotnictví.´“Riskujeme opakování jedné chyby z důvodu rozsahu referenčních staveb v oblasti zdravotnictví,“ uvedl Derner.

Hradecký kraj před zrušením tendru sedmnáctkrát posunul termín pro odevzdání nabídek, zpoždění nabralo sedm měsíců. Od vypsání tendru kraj dostal od uchazečů 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci. Obsahovaly 995 dotazů, z nichž velká část se týkala soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny.

Přestavbu nemocnice, kterou současná koalice ČSSD a KSČM označila za svou prioritu, kraj chystá mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky a dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?