Hradecký kraj opraví nemocnici Náchod z vlastních peněz

18. 6. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj začne s nákladnou přestavbou a modernizací Oblastní nemocnice Náchod. Zastupitelé kraje včera schválili zahájení soutěže na první část stavby, rekonstrukci dožitých sítí v areálu zhruba za 70 milionů korun. Ve druhé etapě by měla následovat samotná přestavba nemocnice za odhadovaných 800 milionů korun bez DPH. Projekt kraj hodlá financovat z úvěru a vlastních zdrojů.


Původně chtěl k financování použít dotaci EU 400 milionů korun. Rok běžící soutěž na stavební firmu však hejtmanství v květnu zrušilo, a tím padla i dotace. Kraj to zdůvodnil nejasným financováním z EU, napjatými termíny dokončení projektu a výhradami ÚOHS k tendru.

Proti původním plánům se dokončení stavby posune asi o rok a půl na přelomu let 2016 a 2017 místo dosud uvažované poloviny roku 2015. „Na projektové dokumentaci, kterou máme nyní k dispozici, se nic nemění. V platnosti zůstávají i stavební povolení. Stavba bude pouze rozložena do delšího času a základní financování bude z peněz kraje,“ řekl dříve hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Právě k financování projektu má krajská opozice výhrady. „Jsem pro modernizaci nemocnice Náchod. Ale chci vidět na konečné financování,“ řekl Martin Puš z ODS. Vedení kraje má představu, že k úvěru 600 milionů korun přidá 70 milionů korun z krajské rezervy a po dalších 100 milionech ročně pro projekt vyjme v letech 2014 až 2015 z peněz dávaných každoročně na investice.

Předmětem zrušené zakázky byly čtyři nové budovy s několika operačními sály, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení na svých odděleních nabízí 650 lůžek. Po státní hradecké fakultní nemocnici je náchodské zařízení největším v kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?