Hradecký kraj podpoří horskou službu milionem korun

14. 11. 2018 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chce podpořit horskou službu v Krkonoších a v Orlických horách částkou přesahující milion korun. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje. Jde přibližně o stejnou částku jako loni. Obě oblasti tvoří v kraji nejvyšší horské pásmo od západních hranic s Libereckým krajem po východní hranici s Pardubickým krajem. Patří k turisticky velmi frekventovaným oblastem. O návrhu rady kraje musí rozhodnout zastupitelé.


"Budeme dovybavovat střediska horské služby v oblasti Krkonoš a Orlických hor nejen transportními prostředky, ale také třeba defibrilátory," řekl dnes hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Defibrilátory mají pomoci při záchraně života lidem s náhlou zástavou srdce. Cena jednoho přístroje se na trhu pohybuje kolem 40.000 korun. Peníze by měly jít také na záchranářské vybavení, fixační a obvazový materiál, svozové saně, vyhledávací světla nebo GPS přístroje.

"Bude záležet na horské službě obou oblastí, jak si prostředky rozdělí," řekl Štěpán.

Větší část z celkové částky směřuje tradičně do Krkonoš, kde má horská služba více zásahů. "Je to zhruba dvě třetiny pro Krkonoše, třetina pro Orlické hory. Bude ale záležet, jaké se domluvíme, bude záležet na konkrétních potřebách oblastí," řekl  náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Podle něj jde o významnou podporu horské službě. "Pořizujeme za to například zdravotní materiál, který během roku spotřebujeme na ošetření úrazů nebo transportní prostředky, fixační materiál, zkrátka věci a zařízení, které jsou pro naši práci potřebné," dodal Jirsa.

Kraj si od podpory horské služby slibuje účinnější spolupráci krajské zdravotnické záchranné služby a horských záchranářů, kteří jsou v horách často první na místě neštěstí. "Tímto krokem posouváme opět o stupeň výš akceschopnost horské služby, jejíž pomoc je v každé nouzové situace nezastupitelná,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Kraj loni kromě milionu na podporu horských záchranářů uvolnil 480.000 korun na nákup defibrilátorů, které pořídila Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje a po konzultaci s horskou službou byla zařízení rozmístěna do hůře přístupných míst, například po horských boudách. Defibrilátory na horách spravuje horská služba.

Impulsem pro pořízení defibrilátorů bylo náhlé úmrtí náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše, který při výstupu na Sněžku 1. října po náhlé srdeční příhodě zkolaboval a později v nemocnici zemřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?