Hradecký kraj prověří nákup akcií firmy Královéhradecká lékárna

30. 11. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Královéhradeckého kraje nechá posudky prověřit odkup akcií společnosti Královéhradecká lékárna, která dodává léky krajským nemocnicím.


Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, získal v říjnu od podnikatele Jaroslava Nádvorníka za 51 milionů korun jeho podíl 35 procent a holding se stal jediným majitelem společnosti.

Podle náměstka hradeckého hejtmana Aleše Cabicara (TOP 09) vedení kraje rozhodlo o zadání znaleckého posudku, který by měl posoudit výši dojednané ceny za 35 procent akcií společnosti. „Druhý posudek by měl posoudit, zda odkup odpovídal platným zákonům,“ řekl Cacibar. Doufá, že by oba posudky mohly být zpracované do konce letošního roku.

Cabicar zatím nechtěl odhadovat, jak by mohl kraj v této věci postupovat. „Na základě těch posudků bude zvolen další postup s tím, že v tuto chvíli si dokáži představit celé spektrum řešení,“ řekl Cabicar.

O budoucnosti lékárenské firmy jednalo květnové krajské zastupitelstvo, ale žádný závěr nepřijalo. Odkup podílu schválilo představenstvo holdingu 14. října a 19. října smlouvu předseda představenstva Zdravotnického holdingu Miroslav Procházka podepsal. Kupní cena 51,378 milionu korun odpovídá ceně stanovené znaleckým odhadem. Cenu holding Nádvorníkovi uhradí ve třech splátkách po zhruba 17 milionech korun v letech 2016 až 2018. Odkup by měl financovat Zdravotnický holding z vlastních zdrojů.

Společnost Královéhradecká lékárna vznikla v roce 2008 za krajské vlády v čele s ODS jako společný podnik kraje a Nádvorníka. Zásobuje léky krajské nemocnice a provozuje deset veřejných lékáren. Zaměstnává přes osmdesát lidí a v roce 2015 měla při obratu 330 milionů korun čistý zisk 10,5 milionu korun. V roce 2014 měla firma zisk 26 milionů korun a vyplatila z něj dividendu 21 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?