Hradecký kraj sloučí ztrátovou nemocnic Rychnov s Náchodem

18. 6. 2013 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj sloučí ztrátovou Oblastní nemocnici Rychnov nad Kněžnou s Oblastní nemocnicí Náchod. O sloučení rozhodli zastupitelé kraje. Fúze by měla být prvním krokem k postupné centralizaci zdravotnictví v kraji. Kraji vedle Rychnova a Náchoda patří ještě nemocnice v Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností.


Někteří zastupitelé fúzi kritizovali. „Nemocnice (Rychnov) se uměle tlačí ke dnu. Fúze nic neřeší,“ řekl opoziční zastupitel Milan Maček (Východočeši). Vedení kraje výhrady odmítlo. Podle radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové (ČSSD) fúze přispěje ke stabilizaci nemocnice, kterou kraj ročně musí dotovat 100 miliony korun. Zhruba stejná suma podle ní jde na dotacích do ostatních čtyř nemocnic.

Podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) se struktura poskytovaných služeb v nemocnici Rychnov nad Kněžnou měnit nebude a kraj bude do nemocnice dál investovat, například do zateplení a renovace budov. Někteří zastupitelé mluvili o tom, že bez sloučení s Náchodem by rychnovské nemocnici hrozil konkurz. Argumentovali také tím, že velký nemocniční celek s jedním IČO má větší vyjednávací sílu vůči pojišťovnám i státu.

Obě nemocnice již od konce roku 2011 mají jednotné řízení stejným ředitelem a většinu agend mají sjednocenou. Fúze by měla pomoci i náchodské nemocnici, u níž kraj plánuje velkou rekonstrukci. Má být za plného provozu a nemocnice bude potřebovat zázemí pro přesun péče. Pro sloučení hlasovalo 33 zastupitelů, tři byli proti a pět se zdrželo.

O úspory se letos snaží celé krajské zdravotnictví. Úhradová vyhláška pro rok 2013 oproti roku 2011 snížila objem proplácené péče o osm procent, což pro nemocnice v hradeckém kraji představuje částku 100 až 120 milionů korun. Za první čtyři měsíce letošního roku byl propad příjmů od zdravotních pojišťoven 42 milionů korun, uvedla Třešňáková.

Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou nabízí pacientům téměř tři stovky lůžek. Náchodská nemocnice, která je největší krajskou nemocnicí, má 650 lůžek. Celkem mají krajské nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?