Hradecký kraj uvolní 50 mil. Kč na oddlužení náchodské nemocnice

24. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj uvolní 50 milionů korun z rezervy ve zdravotnictví na částečné oddlužení Oblastní nemocnice v Náchodě. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Náchodská nemocnice, pod kterou spadá například také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, dluží celkem 270 milionů korun.


„Uvolněním peněz snižujeme ztrátu hospodaření z minulých let. Na konci by se nemocnice měla dostat zhruba na 220 milionů korun. Očekáváme navíc kladný hospodářský výsledek, takže ztráta této nemocnice by měla být ještě nižší,“ řekl novinářům hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.

Zastupitelé také umožnili navýšením Fondu rozvoje a reprodukce, který je určen pro řešení havarijních stavů v nemocnici, uvolnění až 18 milionů korun na obnovu a nákup přístrojového vybavení pro náchodskou nemocnici. „Cílem navýšení je to, aby poskytování zdravotnické péče nebylo oddálením stavby nijak limitováno,“ uvedl Franc.

V náchodské nemocnici panuje napjatá atmosféra, zaměstnanci minulý týden vystoupili s tvrdou kritikou vedení kraje. Mají obavu, zda nemocnici kvůli stále odkládané miliardové rekonstrukci nehrozí útlum. Primáři nemocnice kraji adresovali seznam svých požadavků. Podle radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové by z peněz mělo být pořízeno například vybavení chirurgické jednotky intenzivní péče či nová světla a další zařízení operačních sálů.

Krajští zastupitelé dnes také řešili situaci vr Zdravotnickém holdingu Královéhradeckého kraje, který řídí práci krajských nemocnic. Šéf holdingu Jiří Skřivánek dnes uvedl, že novým šéfem náchodské nemocnice bude od 1. července Zbyněk Chotěborský, který dříve pracoval jako ekonomický náměstek v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Výběrové řízení na tento post vyhlásí během tří až čtyř měsíců. Například komunističtí zastupitelé ale navrhli, aby výběrové řízení na ředitele náchodské nemocnice bylo vyhlášeno do 31. července.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?