Hradecký kraj zatím nemůže vypsat tendr na nemocnici Náchod

3. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj zatím nemůže vyhlásit novou veřejnou zakázku na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod za více než miliardu korun, protože musí vyčkat na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářského soutěže (ÚOHS). Úřad nyní rozhoduje o postupu kraje při únorovém zrušení původního tendru.


ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Kraj původní tendr zrušil kvůli nekvalitní dokumentaci, ale počítal s tím, že nový tendr by mohl vyhlásit 9. května.

„Celý proces nyní stojí na rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně našeho postupu v případě zrušení tendru. Proti tomuto zrušení podala námitku jedna stavební firma, a celá soutěž tak ještě není právně ukončena. Dokud nebude v tomto rozhodnuto, nemůžeme vypsat soutěž další,“ uvedl hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.

Podle hejtmana by měl ÚOHS rozhodnout nejpozději do 20. května. „Z tohoto důvodu tu je možnost, že bude nutné svolat mimořádné jednání zastupitelstva, které musí schválit odůvodnění významné veřejné zakázky a až poté může tendr vyhlásit rada kraje,“ uvedl Franc. Podle radního pro investice Josefa Dvořáka by se zastupitelstvo mělo sejít 23. května.

Vedení kraje dnes na semináři pro zastupitele představilo dosavadní náklady na opravu nemocnice, které chtěli znát opoziční zastupitelé. „Odmítáme názory, že nás prodleva v přípravě modernizace náchodské nemocnice bude stát až sto milionů korun. Opozičním zastupitelům jsme podali rozpočet dosavadních nákladů, ze kterého vyplývá, že příprava projektu vyšla kraj na necelých deset milionů korun, a to včetně zpracování projektové dokumentace a supervizí,“ uvedl Dvořák.

Hradecký kraj před zrušením tendru sedmnáctkrát posunul termín pro odevzdání nabídek, zpoždění nabralo sedm měsíců. Od vypsání tendru kraj od uchazečů dostal 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci, které obsahovaly 995 dotazů. Z velké části se týkaly soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny.

Přestavbu nemocnice, kterou současná koalice ČSSD a KSČM označila za svou prioritu, kraj chystá mnoho let. Podle původních představ měl začít stavět už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?