Hradecký kraj změnil řízení nemocnic a odměňování jejich vedení

18. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hradecký kraj výrazně posílil pravomoci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který má na starosti řízení krajských nemocnic. Nové tříčlenné představenstvo holdingu získalo pravomoc jmenovat představenstva a dozorčí rady jednotlivých nemocnic.


Kraj současně změnil odměňování vedení nemocnic. Odměny nejvyššího vedení nemocnic a holdingu se budou pohybovat od 60.000 do 120.000 korun měsíčně. Novinářům to řekl hejtman Lubomír Franc.

Funkce ředitelů jako zaměstnanců nemocnic k 1. červenci zaniknou a jejich pravomoci převezmou předsedové představenstev nemocnic. Ti budou nově za svá rozhodování ručit i osobním majetkem. Kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností.

Představenstvo holdingu bude mít tři lidi místo sedmi. V jeho čele od začátku května stojí Jiří Skřivánek, který v dubnu vyhrál výběrové řízení na šéfa holdingu. Místopředsedkyní představenstva pro investice a nákupy bude Zuzana Bartošová, která dříve například řídila Bíloveckou nemocnici. Třetím členem představenstva zůstane ekonom holdingu Josef Prokeš.

Skřivánek dnes uvedl, že jeho měsíční odměna bude 95.000 korun, dalších 25.000 bude pohyblivá složka. Odměny předsedů představenstev nemocnic se podle Skřivánka budou pohybovat od 60.000 do 80.000 korun měsíčně, pohyblivá složka u nich bude 10.000 až 20.000 korun. Při odvolání z funkce budou mít nárok na pět měsíčních platů.

Podle France jsou odměny pro vedení přiměřené a v souhrnu nejsou větší, než byly platy ředitelů v předcházejícím období. Novinkou je pohyblivá složka. „Benefity budou vyplaceny v okamžiku, kdy budou splněny podmínky zadané krajem. Věci jsou nastaveny motivačně,“ řekl.

Cílem je podle hejtmana zlepšit hospodaření nemocnic tak, aby mohly začít umazávat ztrátu z minulých let, jež je v souhrnu asi 320 milionů korun. Letos by se podle něj mohla ztráta zmenšit na 250 až 260 milionů.

V ředitelském křesle největší krajské nemocnice v Náchodě ke konci června skončí Miroslav Vávra, který se vrátí k řízení nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. V čele dvorské nemocnice Vávra vystřídá Janu Holanovou, s níž Skřivánek zatím počítá na místo hlavní sestry holdingu. Nemocnice v Jičíně a v Trutnově by měli dál z pozic šéfů představenstev vést Dana Kracíková a Roman Koudele. Jméno nového ředitele Náchoda Skřivánek nesdělil. „Máme několik adeptů, směřuje to k jednomu,“ řekl pouze.

Skřivánek přiznal, že jednotlivé nemocnice neobjel. „Začnu je objíždět teď. Časově bylo náročné vyřešit problémy struktury holdingu. Další dva měsíce budu žít hlavně v nemocnicích,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?