Hradecký kraj zrušil miliardový tendr na opravu nemocnice Náchod

18. 2. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj dnes zrušil miliardový tendr na rekonstrukci Oblastní nemocnice Náchod. Chce nechat udělat revizi nedostatečně zpracované projektové dokumentace. Nové výběrové řízení kraj plánuje vyhlásit na přelomu května a června. Novinářům to řekl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).


Přestavba nemocnice je investiční prioritou krajské koalice ČSSD a KSČM, kraj před nynějším zrušením tendru opakovaně posunul termín pro odevzdání nabídek.

Královéhradecký kraj za sedm měsíců od vypsání tendru dostal 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci, které obsahovaly 995 dotazů. Z velké části se týkaly soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny. „Při tak velké zakázce jsou dotazy naprosto běžnou praxí, a proto jsme ke zrušení tendru nepřistoupili dříve. Tisíc dotazů je ale již opravdu mnoho. Proto jsme na dokumentaci nechali zpracovat nezávislý posudek, který její nedostatečnost potvrdil,“ uvedl Franc.

O přestavbě náchodské nemocnice se hovoří několik let, podle původních představ chtěl kraj stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?