Hradecký soud bude řešit žalobu na nemocnici v H. Brodě

6. 6. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Hradci Králové by měl dopoledne pokračovat v projednávání žaloby pozůstalých po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky na havlíčkobrodskou nemocnici. Pozůstalí požadují celkem 8,8 milionu korun a kritizují postup nemocnice v péči o pacienta.


Žalobci tvrdí, že nemocnice například nepodala žádný lék, který by zastavil silné krvácení. Namítají také, že po zjištění hematomu u pacienta nemocnice měla zajistit provedení neurochirurgického zákroku. Nemocnice se hájí tím, že stav pacienta konzultovala s odborníky, kteří převoz k neurochirurgické operaci nedoporučili.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli. Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil.

Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Později policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.

Soudy už v minulosti v několika případech rozhodly, že pozůstalí po Zelenkových obětech nedostanou od nemocnice odškodnění. Například na podzim 2012 Nejvyšší soud zamítl dovolání pozůstalých po jedné z obětí. Podle soudů havlíčkobrodská nemocnice nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?