Hradišťská nemocnice se zaměří na seniory, chce pro ně nová lůžka

12. 12. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Uherském Hradišti se v příštím roce zaměří na seniory. V projektu Rok seniora chce získat peníze na výměnu 120 starých lůžek následné péče za polohovací či elektrická. Připraví také různé programy, přednášky, poradny či benefiční koncerty.


Hodně nadací a sponzorů se zaměřuje na děti nebo nastávající maminky, senioři jsou většinou opomíjeni, řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Petr Sládek.

Nemocnice bude hledat pomoc u obcí i firem, které by financovaly nákup nových lůžek. „Na lůžkách následné péče stráví senioři jeden až tři měsíce,“ podotkl Sládek.

Jedno lůžko přitom stojí 25.000 až 50.000 korun. Nemocnice peníze na nákup nového zařízení nemá, starší lidé podle lékařů potřebují také kvalitní matrace, při dlouhé hospitalizaci u nich hrozí například proleženiny. První firmu, která darovala 100.000 korun, už nemocnice našla.

Vedení nemocnice připraví příští rok konferenci, přednášky, zábavné odpoledne a poradnu pro výběr léků. V březnu budou seniorům u příležitosti měsíce knihy číst herci Slováckého divadla. Do nemocnice také pravidelně dochází 36 mladých lidí z místní střední školy. „Senioři budou také spolupracovat s Centrem služeb postiženým Zlín při výrobě polštářů, budou je v rámci terapie dodělávat,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?