Hranická nemocnice si přivydělává panely

3. 12. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Solárními panely je od podzimu osazena jižní strana hlavní budovy nemocnice v Hranicích. Ta je tak pravděpodobně první veřejnou institucí na Přerovsku, která využívá solární energii získanou z vlastních budov.


Současné zákony však neumožňují takto získanou energii používat přímo, ale nemocnice ji musí jako výrobce elektrické energie prodat. Úspora se tedy projeví zprostředkovaně. Solární elektrárna na nemocnici je v provozu od října.

„Příjem, který takto získáme, můžeme využít na rozvoj nemocnice i zajištění jejího provozu,“ vysvětluje ředitel nemocnice Eduard Sohlich.

„Kdybychom vyrobenou energii mohli zapojit přímo, pokryla by nám třetinu naší spotřeby,“ dodává.
Prostředky, které nemocnice do pořízení technologie vložila, se jí postupně vracejí příjmem z prodané energie. „Návratnost je osm až deset let, životnost panelů je dvacet let. Získané finanční prostředky použijeme ke zkvalitnění provozu nemocnice,“ uvádí Sohlich.

Solární panely přinesly nemocnici i vedlejší výhody. Panely zároveň stíní okna pokojů v úhlu 35 stupňů. To znamená lepší komfort na pokojích pacientů v době nejsilnějšího slunečního svitu v létě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?