Hrozí odklady i onkologických operací

11. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Plzeňském kraji hrozí odklady i tak závažných operací, jako jsou ty onkologické. Pokud lékaři nestáhnou své protestní výpovědi a k 1. březnu skutečně odejdou, dostane prioritu zajištění akutní lékařské péče.


„Omezí se plánovaná vyšetření, plánované výkony,“ sdělil krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). „Ani u onkologických operací se nedá zaručit, že pojedou tak, jak byly naplánovány,“ řekl Právu Šimánek. „Na drobné zákroky mohou lidé počkat. Ale jde o i nádory, kde měsíc už může být fatální. To je velké nebezpečí,“ upozornil.

Po polovině února začnou krajské nemocnice omezovat plánované výkony. „Od 1. března potřebujeme mít volná lůžka pro akutní pacienty. Ty, kteří jsou objednáni a mohla by se protáhnout doba jejich hospitalizace, nebudeme přijímat,“ uvedl Šimánek. „O tom, kdo na plánovanou operaci půjde a kdo ne, budou rozhodovat lékaři a primáři,“ dodal radní.

V pondělí se uvidí

Ve výpovědi je stále ještě 147 lékařů, od pondělí ji stáhl pouze jeden - očař z klatovské nemocnice. Zhruba polovina z nich chce odejít z krajských špitálů, druhá z plzeňské fakultní nemocnice. Nepomohla nabídka až dvanáctitisícového navýšení platů, kterou v pondělí dala ředitelka fakultní nemocnice, ani dopis, který ve stejný den lékařům rozeslalo vedení kraje. „Reakce nepřišla žádná, ani kladná, ani záporná,“ podotkl Šimánek.

V pondělí bude jednat vedení kraje s primáři a šéfy nemocnic o tom, která zařízení budou schopná poskytovat nezbytnou péči. Ve stejný den mají rokovat i lékaři fakultní nemocnice, zda nabídku ředitelky nebudou přece jen akceptovat.

„Pondělí je nejzazší termín,“ konstatovala mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. U ohroženého neonatologického oddělení, jediného na západě Čech, by se musela hledat náhrada už v nejbližších dnech. „Budeme jednat i s neonatology z Německa - z Weidenu a Regensburgu,“ podotkl Šimánek.

Armáda to nespasí

Pomoc armády, kterou nabídla vláda, podle Šimánka situaci nezachrání. „Technika je dobrá, ale my potřebujeme především lidské zdroje,“ poznamenal.

„Pochybuji, že má armáda dostatek gynekologů, pediatrů, neonatologů. Třeba toho, myslím, nemá asi ani jednoho.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?