Hrozí silná vlna protestů soukromých lékařů

22. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
České republice hrozí vlna protestů soukromých lékařů. Vypuknou pravděpodobně koncem září nebo začátkem října. "Můžeme zavřít ordinace až na tři dny, ale může to být i méně," řekl ve středu doktor Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů...


Protesty se zaměří na původce krize, tedy ne na pojišťovny, ale na ministerstvo zdravotnictví a vládu, která podle soukromých lékařů situaci ve zdravotním pojištění neřeší.

Praktičtí lékaři se o formě a délce protestních akcí chtějí poradit na jednání, která proběhnou v Milovicích na Žďársku od čtvrtka do neděle.

Jako další možnost protestu může být demonstrace před ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami, vypovídání smluv se zdravotními pojišťovnami a vybírání přímých plateb od pacientů.

To by ale bylo protizákonné, protože v ČR neexistuje pokladenský systém, kdy by pacient zaplatil za ošetření v hotovosti a s účtenkou by pak šel do své zdravotní pojišťovny, která by mu účet proplatila.

K protestům se chystají připojit i zubaři a lékárníci. Zubaři ale podle svého prezidenta Jiřího Pekárka zavírat ordinace nebudou. Chystají však také „rázné“ kroky.

Jaké to budou, Pekárek ale neupřesnil. Ani lékárníci nechystají uzavřít lékárny na celé tři dny, ale možná symbolicky na jeden den. Lékařská veřejnost není zajedno v tom, kdo je viníkem současné situace, kdy pojišťovny špatně platí lékařům.

Prezident České lékařské komory David Rath tvrdí, že jsou to zdravotní pojišťovny, protože špatně hospodaří, a i premiér Jiří Paroubek soudí, že stabilizace financí závisí značně na pojišťovnách, protože mají „plné páky a velkou odpovědnost“.

Pojišťovny viní i ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Soukromí lékaři si ale myslí, že na vině nejsou pojišťovny, ale ministerstvo a vláda, které situaci neřeší.

V pondělí by měl premiér Paroubek přijmout správní rady pojišťoven a týž den by se měla konat také porada lékařů a pojišťoven u ministryně. Příští týden zřejmě budou vyhlášeny protestní akce, na kterých se dohodnou praktičtí lékaři i koalice soukromých lékařů.

Václav Pergl,

Právo

MUDr.Beneš Josef

Pokud nedělá nic Lékařská komora a ta by ze zákona měla,protože je v ní povinné členství,tak nikdo nic nezmůže,ani prostestní akce lékařů! Pojišťovny nás mají v hrsti.

Situace je zralá na pokladenský systém. Pak by se vyřešilo vše-pojišťovny i vláda by museli jednat. Pokud podnik krachuje,musí se vyhlásit „bankrot“!

A hlavně se musí okamžitě zastavit výplaty zaměstnancům pojišťoven paní Musílkovou počínaje a konče poslední uklízečkou.Nejsou peníze, nemůže tedy platit nikdo!

Dana K.

Řeknu to jednoduše, budˇje Rath mimo realitu nebo si brousí zuby na křeslo ředitele VZP. Jak může někdo soudný říct, že za situaci ve zdravotnictví mohou pojišťovny? Za stav zdravotnictví mohou Emmerová a jí podobní komunisti ve vládě socialistů…… Obhajobu Ratha neberu, ani od státních lékařů….Rath je součást problému.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?