Hroznětín bude několik měsíců bez praktického lékaře

4. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Hroznětín a Karlovarský kraj se snaží vyřešit problém chybějícího praktického lékaře ve městě. Stávající lékař odchází ke konci roku do důchodu a lidé z Hroznětína a okolí budou muset zřejmě několik měsíců dojíždět za zdravotní péči jinam.


Musí se totiž počkat na opakování výběrového řízení, které vyhlašuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), řekl ČTK starosta Hroznětína Martin Maleček (nez.).

Přilákat lékaře do menších obcí je hlavně v pohraničí těžké. VZP sice nabízí i zvýhodněné platby pro lékaře v malých obcích, ale podmínkou je, že se dvakrát po sobě do výběrového řízení nikdo nepřihlásí.

„My jsme si pracně sehnali lékaře sami. Ale čeká se, až se dohodne s VZP na zvýhodnění bonusů o 30 procent pro malé ordinace. Ordinace jsou rentabilní, pokud mají okolo 1500 pacientů. U nás je to ale jen asi 900 až 1000,“ vysvětlil Maleček.

Do jednání vstoupil i Karlovarský kraj. „Písemně jsem vyzval ministra zdravotnictví i generálního ředitele VZP ČR, aby Hroznětínu pomohli a zmírnili podle našeho názoru velmi přísné podmínky získání výhodnějších smluv pro nové lékaře,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD).

O věci také jednal přímo s generálním ředitelem VZP ČR Zdeňkem Kabátkem, ale neuspěl. „Bylo mi řečeno, že pravidla finančního zvýhodnění pro lékaře v malých obcích jsou zakotvena v úhradové vyhlášce a VZP z nich nemůže dělat výjimky,“ vysvětlil Pánik.

Pro obyvatele Hroznětína a okolí to ale znamená, že budou muset nejméně tři měsíce dojíždět za lékaři do Ostrova, kde se město domluvilo se dvěma lékaři, kteří pacienty dočasně převezmou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?