HRW zkritizovala bídnou situaci HIV pozitivních dětí v Rumunsku

3. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní humanitární organizace vystupující na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) kritizuje diskriminaci 7200 dětí a mladých lidí nakažených virem HIV v Rumunsku. Nedostává se jim potřebné sociální ani lékařské péče, informovala agentura DPA..


HRW upozorňuje ve zprávě zveřejněné dnes na to, že rumunská vláda nevytvořila programy pro budoucnost těchto dětí a mladých lidí.

Počet dětí nakažených virem HIV v Rumunsku je jeden z nejvyšších v Evropě. Mnoho expertů se domnívá, že smrtící virus přenesly mezi lety 1986 a 1991 infikované krevní transfuze.

Jen 60 procent infikovaných dětí v Rumunsku chodilo v loňském roce do školy, uvádí HRW. Děti se často ve školách stávají oběťmi diskriminace, hned jak vyjde najevo, že jsou nakaženy virem HIV. Nezřídka jsou z vyučování vyloučeny úplně nebo posílány do špatně vybavených zvláštních škol.

Vyučit se pro nějaké povolání je pro ně velice komplikované, neboť pro přijetí do většiny učebních oborů je nutné mít lékařské potvrzení o dobrém zdravotním stavu. Situaci těchto dětí zhoršuje to, že stát jim při dovršení 18 let zastaví vyplácení jakýchkoliv dávek, na které měly jako nezletilé nárok.

Rumunské úřady, lékaři ani učitelé nerespektují právo na utajování důvěrných informací například ohledně zdravotního stavu.

HRW sice chválí rumunský stát za to, že v léčbě HIV pozitivních dětí udělal velké pokroky, kritizuje ale tamější lékaře kvůli tomu, že je odmítají léčit ambulantně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?