Husák nařídil prověřit postup policie v kauze nemocničních vražd

7. 12. 2006 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Policejní prezident Vladislav Husák nařídil prověřit postup policie v případu vražd v havlíčkobrodské nemocnici. Reagoval tak na informace v médiích, podle nichž policie po obdržení trestního oznámení nejednala dostatečně rychle. Husák to sdělil ČTK. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) novinářům řekl, že se případem bude zabývat i inspekce ministra vnitra...


Praha -

Z osmi vražd pacientů a pokusu o vraždu dalších devíti je podezřelý bývalý zaměstnanec havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka. K činu se přiznal. Oběti údajně usmrtil lékem na ředění krve. Královéhradecká policie však doposud tvrdí, že muže stíhá kvůli sedmi vraždám.

Vraždy pacientů se měly odehrát od letošního května do září. Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení, kde Zelenka pracoval, ho začal podezřívat. Po dohodě v září z nemocnice odešel. Primář mu oznámil, že na něj podá trestní oznámení. Podle Husáka ho okresní policejní ředitelství v Havlíčkově Brodě obdrželo 23. října. Zelenku policisté zadrželi až 1. prosince.

Podle Langra existují pochybnosti, zda policie v havlíčkobrodském případu postupovala profesionálně. „Já bych teď mohl říct, že kdyby trestní oznámení bylo formulováno jinak, byla by vážnost situace vnímána také jinak,“ uvedl Langer. Podle něj ale případné průtahy či pochybení odhalí až prověření. Pokud se potvrdí, „musí být vyvozena odpovědnost“, řekl ministr. Výsledky prošetření čeká do několika dnů.

Královéhradecká policie uvalila na případ informační embargo. Zatím příliš nekomunikovala ani s rodinami obětí. Ministr uvedl, že nyní není schopen posoudit, zda je to necitlivost policistů, či snaha neohrozit vyšetřování. „Jsem ministr vnitra, který je odpovědný za práci policie, budu odpovědný a tu odpovědnost ponesu. Nejdřív ale musím mít detailní informace,“ uvedl Langer. Za kvalitu práce policie musí podle něj ale nést odpovědnost policejní funkcionáři - policejní prezident či krajský ředitel.

Počet vražd v havlíčkobrodské nemocnici se možná na osmi nezastaví. Někteří kriminalisté, kteří v úterý navštívili pozůstalé po obětech, podle médií uvedli, že Zelenka zavraždil nejméně devět pacientů. Zelenkův advokát Vítězslav Menšík po návštěvě svého klienta v hradecké vazební věznici řekl, že se přiznal k osmi vraždám a devíti pokusům o vraždu. Tento počet potvrdil v dnešním prohlášení i Husák.

Zelenkovi hrozí až doživotní vězení. Motiv jeho jednání není jasný, bude záležet na vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie. Podle detektivů nebyla motivem euthanasie ani majetkový prospěch.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?