Hustopeče asi definitivně dostanou nemocnici

13. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle informací, jež starosta Hustopečí Jiří Teplý získal dotazem na ministerstvu financí, zbývá poslední zásadní rozhodnutí potřebné k převzetí místní nemocnice od státu do majetku města. "Zatím, sice jen telefonicky, jsem se dozvěděl, že ministr financí převod nemocnice do majetku města potvrdil...


Hustopeče - “ uvedl Teplý. Podle informací, jež z Prahy dorazily na hustopečskou radnici, ministr Pavel Rus-nok doporučení k převodu majetku podepsal na poslední poradě ministerstva financí. „Teď už záleží jen na tom, kdy se podklady dostanou na pořad jednání vlády, „naznačil optimismus starosta. Podle zpracované dokumentace je hodnota movitého i nemovitého majetku celkem 28 milionů korun.

Představitelé radnice v Hustopečích jsou zatím spokojeni také s ekonomikou nemocnice. „Dosavadní vývoj hospodaření i poskytované péče ukazuje, že nemocnice je schopna při zachování či zlepšení způsobu úhrady nákladů od pojišťoven poskytovat zdravotní službu i nadále,“ uvedl Teplý. Vedení města usnadnilo svému novému zařízení rozjezd poskytnutím pěti milionů korun. Peníze v rozpočtu nebyly, a proto byly zajištěny pomocí kontokorentního úvěru. „Polovina je již vrácena, zbytek bude na účtu do konce roku,“ uvedl první muž radnice.

V současnosti je zřizovatelem nemocnice město, které ji převzalo do své správy l. listopadu loňského roku. Zárukou přežití je smlouva s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, jež platí až do konce roku 2003. “ Od břeclavské nemocnice máme pronajaté pracovníky a mzdy jim přes okresní úřad re fundujeme, „vysvětlil starosta.

V listopadu 1999 rozhodla vláda, že břeclavský okresní úřad musí zajistit útlum nemocniční péče v Hustopečích. Do konce roku 2000 mělo detašované pracoviště břeclavského zdravotnického komplexu zaniknout a změnit se v léčebnu dlouhodobě nemocných, popřípadě v jiné obdobné zařízení. Proti tomu se postavili v Hustopečích. Protestní petici podepsalo 14 508 obyvatel pětatřiceti obcí. Když i odborná studie nezávislého experta potvrdila možnost další existence, zůstala nemocnice zachována. Provoz ale musí zajišťovat městský úřad.

Brněnský a jihomoravský den, 13.9.2001, MILAN VOJTEK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?