Hustopeče: máme o nemocnici obavy

1. 11. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v Hustopečích a okolí se bojí postupného uzavření tamní nemocnice. Vyjednávací tým je ochotný svolit k jednodenní chirurgii.


S obavami sledují lidé z Hustopečí a okolí vývoj, kterým se ubírá tamní nemocnice. Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) tlačí na snížení počtu akutních lůžek na chirurgii. Někteří lidé se však domnívají, že jde o jeden z řady kroků ke konečnému zrušení.

„Obavy za zániku mezi lidmi jsou, částečně je sdílím také. Na druhou stranu se nevzdáváme, nemáme poraženeckou náladu,“ říkal včera Luboš Kuchyňka, starosta Hustopečí, které jsou zřizovatelem městské nemocnice.

S pojišťovnou vyjednává jak vedení radnice, tak nemocnice. S ředitelem krajské pobočky VZP se Kuchyňka a spol. sešli v poslední době dvakrát. Záměrem pojišťovny je změna struktury zejména na chirurgii. V opačném případě nemocnici neprodlouží smlouvu, což by znamenalo jediné: konec.

„Rozhodně to ale nepovažuji za uzavřenou záležitost. Intenzivně o tom jednáme. Dovedeme si představit, že by v Hustopečích byla pouze jednodenní chirurgie. Lůžka přesto neodepisujeme, přijít o ně nechceme,“ sdělil starosta, podle nějž se vyjednávací tým nyní snaží o roční přechodné období. Motivace je jasná: získání času.

Svaz zdravotních pojišťoven v tomto týdnu nabídl Městské nemocnici v Hustopečích krátkodobou smlouvu pouze na půl roku.

„Za rok bychom se na změnu mohli připravit. Jsme schopní se domluvit, ale zároveň bychom rádi prosadili také vlastní zájmy,“ uvedl první muž města.

Krátkodobá jistota

Vývoj pozorně sleduje mimo jiné i freestylový motokrosař Petr Kuchař, jenž se v Hustopečích pouští do organizovaní sportovních událostí. „Přemýšlel jsem nad tím, co pro nás z tohoto pohledu nemocnice znamená. Kvůli motokrosu sem jezdí spousta kluků a kdyby se, chraň bůh, něco stalo, asi by byl problém,“ zamýšlel se Kuchař.

Také on potvrdil, že snahy o omezení nemocničních služeb nesou obyvatelé z města a okolí nelibě. „Jako jeden z nich bych byl samozřejmě pro zachování plné péče,“ uvedl.

Ředitel nemocnice Petr Michna zdůraznil, že nesoulad mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a hustopečskou nemocnicí týká jen dalšího rozsahu léčebné péče na chirurgickém oddělení. Na všem ostatním se s pojišťovnou shodnou.

„Výsledkem má být jiná struktura oddělení nemocnice a omezení složitějších výkonů. Jednání se vedou zejména o tom, jak to udělat. Je to o zaměstnanosti a poskytovaných službách,“ konstatoval Michna.
Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska se lidé rušení nemocnic obávat nemusejí. I když jim VZP nyní nenabídla střednědobou či dlouhodobou smlouvu.

Jak moc lidé z Hustopečska o nemocnici stojí, ukázali naposledy na přelomu tisíciletí, kdy se pod petici za její zachování podepsalo zhruba patnáct tisíc osob. Obavy ze zrušení mírnil v minulých dnech prostřednictvím podepsaného memoranda také hejtman Michal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?