Hustopečím se nelíbí postup kraje ohledně městské nemocnice

2. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj projevil zájem provozovat hustopečskou nemocnici, ale s radnicí o tom dosud nejednal. ČTK to řekl starosta Hustopečí Luboš Kuchynka (ODS).


Podle něj kraj v minulosti zájem o nemocnici neměl. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) reagoval tím, že kraj chce zabránit tiché privatizaci nemocnice a zachovala si veřejnoprávní charakter. Hustopečská nemocnice, kterou zřizuje město, má dlouhodobé ekonomické problémy.

Nemocnice měla loni ztrátu přes sedm milionů korun, a proto ji radnice přetransformovala na akciovou společnost a chce hledat nájemce v podobě silného partnera. Jihomoravský kraj projevil zájem přihlásit se do případného výběrového řízení. „Zájem kraje jsme zaznamenali pouze v tisku. Nepředcházela tomu žádná jednání s vedením Hustopečí. Počkáme, co z úvah kraje vyplyne,“ uvedl Kuchynka.

Podle něj kraj v minulosti neprojevil o zařízení žádný zájem. „Při našem posledním osobním jednání se hejtman Hašek vyjádřil ve smyslu, že rozhodnutí o zachování nebo zrušení nemocnice je výhradně záležitostí města a že se nebude v tomto směru angažovat,“ dodal Kuchynka.

„Možnou účastí ve výběrovém řízení reagujeme na aktuální situaci, kdy město Hustopeče manažersky nezvládlo řízení nemocnice a namísto hledání nových schopných manažerů chce nemocnici předat k provozování jinému subjektu, zřejmě soukromému,“ uvedl Hašek. Tomu chce Jihomoravský kraj podle něj zabránit. „Nejde nám o zisk, ale o zachování veřejnoprávního zdravotnictví pro místní občany,“ doplnil hejtman.

Už dříve informoval, že jihomoravská ČSSD bude iniciovat debatu s koaliční KDU-ČSL o možném přihlášení do případného výběrového řízení na provozovatele nemocnice. Do řízení by se přihlásila některá z krajských nemocnic. „Umožnilo by to ještě větší spolupráci Hustopečí s okolními nemocnicemi v Břeclavi, Znojmě a Ivančicích,“ dodal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?