Hustopečští se zbaví sanitek

19. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jestli to chce někdo na převážení meruněk, je to jeho věc. Klidně se může přihlásit. To jsou slova hustopečské starostky Hany Potměšilové směrem k zájemcům o pět sanitek, které teď město nabídlo k prodeji.


Důvod? Chystaný přechod městské nemocnice do vlastnictví kraje. „Víme, že nemocnice přejde po kraj, který tyto služby nastaví podle svého. Sanitky nemají s převodem nemocnice nic společného, město je koupilo za své peníze až po převzetí nemocnice. Teď už je nebudeme potřebovat, proto je chceme prodat,“ objasnila Potměšilová.

Jako komplikaci nebere ani fakt, že sanitky od března provozuje soukromá firma. Má je v pronájmu. „Je tam měsíční výpovědní lhůta, kterou podržíme do doby, než bude mít kraj tyto služby vyřešené. Že by tedy sanitky nějakou dobu nejezdily, nehrozí,“ ujistila starostka s tím, že veškeré kroky konzultuje město s krajem.

To potvrdil i jihomoravský radní pro zdravotnictví Marek Šlapal. „S městem jsme na postupu dohodnutí. Co se dalšího provozování zdravotnické dopravní služby týká, vypadá to tak, že se domluvíme s nějakým smluvním partnerem,“ naznačil Šlapal, že kraj nebude chtít v Hustopečích provozovat vlastní sanitky.
Současný nájemce sanitek Josef Maťa z Křepic, který v tomto oboru podniká už od roku 1994, je v případě vyhlášení výběrového řízení připravený se o služby pro nemocnici opět ucházet. „Myslím, že nebudeme jediní. Ale přihlásíme se, chceme se o to pobít,“ vzkázal Maťa.

794 500 korun a víc

Nabídku i proto předloží také na koupi hustopečských sanitek, s nimiž jeho lidé už dva a půl měsíce jezdí. O stavu automobilů má tedy dobrý přehled. „Sice už mají nějaké kilometry najeté a hlavně fiat není v nejlepším stavu, ale všechny jsou pojízdné s technickým osvědčením,“ shrnul křepický dopravce.

Může se ovšem stát, že ho někdo přeplatí. Přednost totiž dostane nejvyšší nabídnutá cena. Čtyři Volkswageny Transporter a jeden Fiat Scudo, rok výroby 2001 až 2010, nabízí město dohromady za 794 500 korun. „Prodávat sanitky po jedné by nedávalo smysl. Minimální cena odpovídá loňskému znaleckému posudku,“ řekla Potměšilová. Ta si dva a půl měsíce soukromého provozu sanitek, které přepravují nemocné, rodičky i zraněné, pochvaluje. „Žádné stížnosti jsme nezaznamenali,“ sdělila.
Jihomoravský kraj by měl ztrátovou hustopečskou nemocnici převzít od července.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?