Hygiena eviduje na Náchodsku 45 případů enterovirových meningitid

4. 10. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Náchodsku je zvýšený výskyt onemocnění enterovirovou meningitidou, aktuálně Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje eviduje 45 případů, z toho jde o 36 dětí, dva mladistvé a sedm dospělých. Průběhy onemocnění jsou spíše lehčí až středně těžké.


Na obou stanicích dětského oddělení náchodské nemocnice už více než dva týdny platí zákaz návštěv. Vyplývá z webů náchodské nemocnice a Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.

Podle hygieniků se jednotlivé případy na Náchodsku objevovaly od poloviny září, jejich počet skokově vzrostl na konci minulého týdne. Nemocní jsou ve velké většině hospitalizovaní v Náchodě a v Hradci Králové. „Souvislost mezi jednotlivými případy se podařilo prokázat u devíti dětí navštěvujících základní školu, které absolvovali společnou akci, další dvě děti chodily do stejného kroužku a ve dvou případech se jednalo o rodinný výskyt. Jinak jde především o ojedinělé výskyty onemocnění,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Podle hygieniků existuje několik typů enterovirů, ve spolupráci s mikrobiologickou laboratoří a Národní referenční laboratoří v Praze se snaží o určení konkrétního viru. Nemoc se může projevovat horečnatými stavy, zvracením či úpornými bolestmi hlavy. Příznaky trvají většinou tři až čtyři dny. Virus je vylučovaný zejména stolicí a jeho přenos je možný při nedostatečné hygieně, nakazit se lze také při kašlání či smrkání nebo kontaminovanými předměty. Hygienici doporučují důsledné dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou, vyhnout se účasti na hromadných akcích či se vyhýbat stresu.

Náchodská nemocnice kvůli vzestupu výskytu meningitid od 14. září vyhlásila zákaz návštěv na obou stanicích dětského oddělení. Podle nemocnice je toto onemocnění typické pro konec léta až začátek podzimu, například před třemi lety bylo s touto diagnózou hospitalizováno 26 dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?