Hygienici evidují na jihu Moravy vyšší počet respiračních nemocí

1. 12. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v nynějším období zvýšený počet respiračních onemocnění. Na 100.000 obyvatel evidují téměř 1500 nemocných, obvyklá hodnota je přitom kolem 1200, řekla ČTK vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek.


Největší nárůst podle ní zaznamenala kategorie nejmenších dětí.

Kromě malých dětí mají problémy i předškoláci a školáci. „U malých dětí je to tak, že onemocní v kolektivu, kde jsou pohromadě. Potom nemocné odcházejí domů a nakazí se od nich rodiče a případně i prarodiče,“ uvedla hygienička.

Přestože hygienici zaznamenali zhruba o 300 nemocných na 100.000 obyvatel více, než je obvyklá hodnota, epidemie zatím nehrozí. „Hranice epidemie je až okolo 2000 nemocných na 100.000 obyvatel. Když nastane takové číslo, říkáme si, že už je to opravdu dost,“ poznamenala Ciupek. Podle ní zatím převažují akutní respirační infekce způsobené viry.

Respirační infekce jsou onemocnění především sezonního charakteru. Zahrnují obvyklá onemocnění, ale mohou znamenat i život ohrožující stavy. Většina infekcí je virového původu.

Zánětlivá onemocnění dýchacího ústrojí patří k jedné z nejčastějších příčin onemocnění v zemi. Dělí se na infekce horních dýchacích cest a dolních dýchacích cest. Infekce horních cest dýchacích jsou například záněty dutin nosních nebo nosní sliznice. Mezi infekce dolních cest dýchacích patří záněty průdušnice a průdušek. Další bakterie pak mohou vyvolat zánět plic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?