Hygienici evidují na Jindřichohradecku 12 případů meningitidy

8. 10. 2013 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici evidují v posledních týdnech 12 případů enterovirové meningitidy na Jindřichohradecku. Onemocnění zasáhlo také čtyři lidi z druholigového hokejového klubu Vajgar Jindřichův Hradec. Krajští hygienici proto zakázali minimálně do 13. října zápasy všech týmů tohoto klubu. Meningitida se mimo jiné projevuje záněty mozkových blan. ČTK o tom informoval František Kotrba z českobudějovické hygienické stanice.


„Dva pacienti byli hospitalizováni na neurologickém oddělení jindřichohradecké nemocnice, další čtyři na oddělení dětském. Zatím poslední pacient s podezřením na toto onemocnění byl přijat v neděli,“ uvedl Kotrba.

Příznakem enterovirové meningitidy jsou mimo jiné bolesti na hrudi, může dojít k zánětu srdečního svalu. Onemocnění se může projevovat rovněž jako onemocnění respirační se záněty horních cest dýchacích.

V případě hokejového klubu z Jindřichova Hradce prý hygienici v takové situaci nemohli reagovat jinak. „Vzhledem k počtu případů onemocnění v tomto uzavřeném kolektivu jsme zakázali tréninkovou a zápasovou aktivitu všem mužstvům klubu. Krajská hygienická stanice nařídila hokejovému klubu Vajgar J. Hradec okamžitou ohniskovou desinfekci prostorů všech kabin a toalet na celém zimním stadionu, další karanténní opatření a též fyzický klid dotčených osob,“ uvedl Kotrba.

Hráči A mužstva Vajgaru Jindřichův Hradec nenastoupili v sobotu 5. října k utkání 6. kola druhé ligy ve Slaném s HC Řisuty, nebudou hrát ani v sobotu 12. října doma s Moravskými Budějovicemi, uvedl klub.

„Vedení klubu plně respektuje v dané situaci toto rozhodnutí zdravotnického orgánu z důvodu ochrany zdraví našich hráčů a i do budoucna je připraveno řídit se dalšími pokyny Krajské hygienické správy Jihočeského kraje. Jde hlavně o to, aby někteří hráči, kteří mohou být v současné době již virem nakaženi, neprocházeli fyzickou zátěží, která může další průběh nemoci výrazně zhoršit,“ uvedl v prohlášení jindřichohradeckého Vajgaru výkonný ředitel klubu František Dvořák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?