Hygienici zatím tají zdroj nebezpečné bakterie listerie, která se objevila v některých potravinách a loni způsobila 80 onemocnění, při nichž 13 nemocných zemřelo.
„Pravděpodobně víme zdroj, ale zatím ho neoznámíme. Požádali jsme o spolupráci Pasteurův institut v Paříži, který by nám měl kontaminaci potvrdit,“ řekl Právu ve čtvrtek hlavní hygienik České republiky Michael Vít.
Hygienici vzali vzorky z mléčného výrobku, který byl pravděpodobně zdrojem nákazy, a vzorky ze zemřelých pacientů a poslali je do uvedeného ústavu.
Výrobna, z níž zdroj zřejmě pochází, již neexistuje, protože byla uzavřena. Loni bylo potravinářských výroben uzavřeno dvanáct, a může to tedy být kterákoli z nich.
Letos zemřel novorozenec
Bakterie listerie, která se běžně vyskytuje kolem nás a je například v půdě, prachu i povrchových vodách, nejvíce napadá těhotné ženy, novorozence, osoby s onkologickým onemocněním, diabetem, s nemocemi ledvin či jater, seniory a všechny, kteří mají oslabenou imunitu.
Loni bylo zjištěno celkem 80 onemocnění, to je pětkrát více než v roce předcházejícím. Sedm nových onemocnění bylo letos v lednu.
Loni zemřelo 13 nemocných, z toho dva novorozenci a 11 lidí s průměrným věkem 71 let. Nejvíce úmrtí bylo mezi lidmi nad 75 let. Letos už zemřel jeden novorozenec.
Zemřelí většinou jedli před onemocněním zrající, plísňové nebo měkké sýry, případně paštiky, lahůdkové saláty, tlačenky či aspik.
Dva tisíce kontrol
Onemocnění listeriózou vedlo k rozsáhlé kontrole hygieny v potravinářských a lahůdkářských výrobnách, které i nadále budou pokračovat.
„Ministerstvo zdravotnictví spolu se Státní veterinární správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí provedlo doposud přes 2000 kontrol. Bylo odebráno 2200 vzorků jednotlivých potravin na vyšetření a počet pozitivních nálezů byl mezi jedním až dvěma procenty. Bylo vydáno více než 100 opatření k odstranění zjištěných nedostatků,“ řekl Vít.
Konstatoval, že postižena v závěru loňského roku byla polovina republiky, přesněji osoby ve 39 okresech ze všech 14 krajů. Letos se infekce zatím vyskytla v pěti okresech.
„Protože inkubační doba onemocnění je 3 až 90 dní, dá se předpokládat, že i v lednu bude vyšší počet těchto onemocnění,“ řekl Vít s tím, že pak už by počet nemocných měl klesat. Bakterie listerie nezničí mráz, ale teplota nad 70 st. C.
K základním preventivním opatřením patří například nedávat syrové maso do nádob, kde před tím byla hotová jídla, vše důkladně omýt tekoucí vodou, nenechávat zrající sýry doma „dozrát“ při pokojové teplotě, dodržovat zásady správné hygieny.
Právo