I přes nárůst administrativy mají zdravotní pojišťovny v Česku nejnižší provozní náklady v celé Evropě

15. 8. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Provoz a hospodaření zdravotních pojišťoven byly námětem rozhovoru ČRo Rádia Česko s ekonomkou Alenou Maaytovou.


Ondřej ČERNÝ, moderátor:
I přes nárůst administrativy mají zdravotní pojišťovny v Česku nejnižší provozní náklady v celé Evropě, tvrdí to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, podle které dávají na provoz 3,2% z vybraných peněz. Nejvíc si na provoz berou pojišťovny v Německu, kde je to téměř sedm procent, ale tam pojišťovny obhospodařují také výplatu nemocenské. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček tvrdí, že v současné době neexistuje obdobný systém, který by pracoval s takovou nákladovou efektivitou, ale třeba bývalý ředitel nemocnice Motol, v současnosti nezávislý expert Pavel Vepřek upozorňuje, že cílem zdravotní pojišťovny nemá být pokles peněz na provoz, ale růst efektivity s jejich nakládáním.
Stav českých zdravotních pojišťoven je tématem také pro ekonomku z Vysoké školy ekonomické v Praze Alenu Maaytovou, která se specializuje na systémy financování zdravotnické péče a teď je po telefonních linkách naším hostem ve vysílání, dobrý den přeji.

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
Dobrý den.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Nakolik ta zmíněná statistika vypovídá o kvalitě a efektivitě českých zdravotních pojišťoven?

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
No já si myslím, že pokud bychom chtěli hodnotit efektivitu, tak nám o tom výše, velikost provozních nákladů z celkových výdajů zdravotní pojišťovny nic nevypovídá.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Proč ne?

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
Protože jednak provozní náklady zdravotních pojišťoven vyplývají přímo ze zákona, na to existuje speciální vyhláška z roku 2003, vyhláška číslo 418, čili provozní výdaje zdravotních pojišťoven musí být v souladu se zákonem a já si myslím, že efektivita vynakládaných prostředků ve zdravotnictví se dá prokázat jedině na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva. Já vůbec nevím, jak by se měla hodnotit efektivita zdravotních pojišťoven přes provozní výdaje.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Tedy nedá se říci, že když ty náklady pojišťoven jsou ve Švýcarsku třeba 6,6%, nebo v Německu 6,8, tak že by byly výrazně méně efektivní, to srovnání prostě takto vyjádřit nelze?

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
No pokud chci hodnotit efektivnost, nebo efektivitu nákladovou efektivitu, tak přece musím vědět, jaké jsou za tím výstupy a já nevím, co je za výstupem zdravotních pojišťoven. Množství obsloužených pacientů, kvalita zdravotní péče, čili jaksi pro mne poměřování to, že u nás se dává 3,2 někdo uvádí 3,7% celkových výdajů zdravotních pojišťoven není argument proto, že to je jaksi nejméně v Evropě, ví někdo, jak velké finanční, nebo spíše jaké aktivity musí vynaložit zdravotní pojišťovny například ve Švýcarsku? Sám jste uváděl, že například v Německu zdravotní pojišťovny musí hradit i nemocenskou, pokud se srovná balík úkonů, které zdravotní pojišťovny provádí a potom řekneme ano - v Čechách máme více výkonů na méně peněz, potom je to nákladově efektivní, ale konstatování z toho, že máme 3,2% a někdo má více, to přeci není argument pro to, abychom to dělili, my to děláme efektivně.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Už zmíněný Jaromír Gajdáček tvrdí, že případné omezování provozních prostředků by mohlo ohrozit zajištění všech činností, které jsou zdravotním pojišťovnám svěřeny. Z vašeho úhlu pohledu je nebo není kde ještě na provozu pojišťoven šetřit?

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
To bychom se museli podívat přesně na to, jaké ty výdaje zdravotních pojišťoven jsou.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Ony z těch 87%, když se na to člověk podívá, tak provozní náklady souvisí s činnostmi, které jim ukládá zákona těch zbylých 13% má souvislost nepřímou.

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
Ano, ale to bychom se museli podrobněji podívat na to, jaké činnosti jim ukládá zákon, kolik lidí je plní, jakým způsobem jsou ty aktivity naplňovány. Jaksi takhle jednoduše to nelze říct, já být pracovníkem zdravotní pojišťovny pochopitelně budu tvrdit, že to děláme velmi efektivně, ale znovu říkám, museli bychom se podívat na to, jak je to s pracovními silami, jakým způsobem jsou udělovány odměny, jaké jsou mzdové tarify a tak dále. A oproti tomu pořád se domnívám, že hodnotit efektivnost zdravotních pojišťoven pouze podle provozních výdajů je hloupé. Je to sice dobře prodejné, nicméně podle mne to nic o efektivitě nic nevypovídá.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
A obecně, co systém, který nějakým způsobem adoruje ČSSD, to znamená omezit soutěž těch zdravotních pojišťoven, možná mít jenom jednu státní, bylo by to nákladově efektivnější, nebo ta soutěž je přeci jenom lepší a snižuje náklady?

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
A jaká soutěž u nás v České republice mezi zdravotními pojišťovnami je? Pokud se na to podíváme..

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Tak řekněme že jich je několik - osm na trhu a že ty se přeci jenom snaží nějakým způsobem - i tím co nabízejí klientům přijmout ty klienty právě do svých řad.

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
Já vím, ale jako co mohou nabízet? Oni mají zákonem stanoveno jednotné zdravotní pojištění, dochází ke stoprocentnímu přerozdělení zdravotního pojištění, to znamená, pokud vydělávají zdravotní pojišťovny na něčem, nebo něčím si konkurují, tak je to službami, které jsou mimo povinné zdravotní pojištění. Já nevím přesně, jak zní návrh ČSSD, nicméně pokud někdo hovoří o tom, že konkurence mezi zdravotními pojišťovnami v České republice v současné době je možná, tak já to považuji za trošku nešikovnou informaci. Pokud existuje jednotná sazba, pokud je stoprocentní přerozdělení, pokud existuje zákonem stanovené omezení výdajů, takzvaně provozních, tak je otázka, čím si mohou zdravotní pojišťovny konkurovat. Nemohou si konkurovat ani sazbou, ani rozsahem zdravotní péče.

Ondřej ČERNÝ, moderátor:
Ekonomka z Vysoké školy ekonomické v Praze Alena Maaytová, děkujeme a na slyšenou.

Alena MAAYTOVÁ, ekonomka z Vysoké školy ekonomické:
Já vám děkuji a přeji příjemný den.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?