ICRC v Brně dostalo 110 mil. Kč na stáže odborníků a výzkum

30. 9. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) v Brně získalo dotaci 110 milionů korun na stáže odborníků, pořádání konferencí a výzkum nových metod léčby nemocí, zejména srdce a mozku. ČTK to řekla Šárka Urbánková, mluvčí nemocnice u svaté Anny, pod kterou ICRC spadá.


Centrum se tak díky dotaci začlení do Evropského výzkumného prostoru a pacienti v Brně budou mít snazší přístup k nejnovějším metodám léčby.

Projekt byl zahájen tento měsíc a potrvá do konce února 2017. Podílet se na něm bude přes 80 českých a 60 zahraničních odborníků a 31 institucí z 12 evropských zemí. ICRC peníze použije na ubytování a zajištění stáže odborníků v Brně, vyslání českých lékařů do zahraničí a také na pořádání mezinárodních konferencí. „Odborníci se budou v Brně pokoušet o inovativní metody léčby a k tomu potřebují i pacienty. Nemocní v ICRC i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny se tak dostanou k nejnovějším metodám,“ řekla ČTK Urbánková.

Kromě přílivu odborníků budou také brněnští vědci na zahraničních stážích a mezinárodních konferencích přednášek své poznatky a zároveň čerpat informace. „Počítáme, že během realizace projektu zamíří do Brna více než 2000 vědců,“ podotkl manažer projektu Lukáš Palko.

ICRC je vědecko-výzkumné centrum, ve kterém lékaři zkoumají a léčí nemoci, na něž lidé umírají nejčastěji. Centrum má na roky 2011 až 2015 rozpočet 4,5 miliardy korun. Pracuje v něm zhruba 300 lidí, z toho asi 260 odborníků působí v 17 mezinárodních vědeckých týmech. Nyní testují například použití geneticky modifikovaných srdečních chlopní na prasatech, chtějí snížit úmrtnost lidí z Brna na kardiovaskulární nemoci pomocí projektu Kardiovize 2030 a zaznamenali úspěchy při výzkumu mozku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?