IKEM či ÚHKT se možná přemění na vědeckovýzkumná centra s léčbou

1. 10. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) či Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) by se měly přeměnit na národní vědeckovýzkumná centra zřizovaná samostatným zákonem, která poskytují také léčbu.


Plány managementů podporuje ministerstvo zdravotnictví, které ústavy zřizuje. ČTK to řekl legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09). Šéfy specializovaných pracovišť už by nejmenovalo ministerstvo, ale jejich správní rady.

Stejný postup zvolilo ministerstvo při přeměně fakultních nemocnic, které se mají od roku 2014 stát univerzitními. Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích už schválila vláda.

„Zaznamenali jsme aktivitu IKEM, ÚHKT, Psychiatrického centra Praha a brněnského Masarykova onkologického ústavu směřující k transformaci na určitou podobu vědeckovýzkumných organizací cestou zákona,“ řekl Plíšek. Úřad nyní s odborníky konzultuje to, zda je přeměna možná tak, aby zařízení kromě vědeckovýzkumné činnosti poskytovala také odbornou péči.

Na osud nemocnic a ústavů, které zřizuje ministerstvo, se v otevřeném dopise ptá stínový ministr zdravotnictví ČSSD senátor Jan Žaloudík. Zajímá se nejvíc o IKEM a brněnskou Fakultní nemocnici u svaté Anny.

„Nechystáme žádné nejbližší změny vůči těmto dvěma zařízením,“ zdůraznil Plíšek. Svatá Anna jakožto fakultní se přemění na základě zákona na univerzitní nemocnici, podobně jako ostatní fakultní nemocnice.

„Pokud jde o IKEM, jsou to další procesy. Ministerstvo nebude určovat, co bude s dalšími přímo řízenými organizacemi, kromě fakultních nemocnic. Vycházíme z toho, že vedení těchto zařízení by měla předložit návrhy na svoji budoucnost a případnou transformaci,“ řekl Plíšek.

Přeměna všech zdravotnických zařízení, která nyní zřizuje ministerstvo, se má odehrát ke stejnému datu. Zákon o univerzitních nemocnicích má ministerstvo dát vládě do konce března. Specializovaná zařízení by tedy měla dát podněty a návrhy v první půli příštího roku.

Žaloudík se obává toho, že by zařízení mohla být při transformaci privatizována. „Chtěl bych jednoznačně sdělit, že nepředpokládáme, že by byla tato zařízení převáděna na třetí osoby nebo privatizována. To jednoznačně odmítáme u fakultních nemocnic i u těchto čtyř zařízení s celostátní působností,“ řekl Plíšek.

Žaloudík podle svých slov v zásadě nepovažuje přeměnu určitého počtu vzdělávacích fakultních nemocnic na vzdělávací soukromé nemocnice za špatný krok. „Je ale potřeba vědět, do jakých rukou budou předány, protože suverénem nových neziskových nemocnic má být správní rada, ale neví se, kdo v ní bude zastoupen,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?