IKEM loni transplantoval 373 pacientům 396 orgánů

5. 2. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) voperovalo loni 373 pacientům 396 orgánů. S tímto počtem výkonů je největší v ČR, řekl novinářům ředitel IKEM Aleš Herman.


Problém podle něj ale hrozí s financováním. Práci transplantačních koordinátorů a některé léky pojišťovny nehradí, centrum proto loni muselo uhradit z výnosů jiných programů ztrátu 160 milionů korun. Ředitel jedná s ministerstvem i pojišťovnami o řešení, k dohodě chce dospět do konce února.

„Výsledky loňského roku jsou velmi impozantní, naší ambicí je stát se národním transplantačním centrem,“ uvedl ředitel. IKEM má v ambulantním sledování k 1.lednu 3289 pacientů s transplantovaným orgánem, pacienti na čekací listině k 1. únoru čekali na 609 orgánů.

Loni IKEM provedl v historii nejvíc transplantací jater u dětí i dospělých a ledvin od žijících dárců. Vedle jater a ledvin transplantuje centrum i srdce, slinivku či Langerhansovy ostrůvky. Největší je program transplantace ledvin, od zemřelých dárců bylo 183 orgánů, od živých 52. Centrum chystá letos jako úplnou novinku transplantaci tenkého střeva.

Přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk označil za úspěch první řetězovou transplantaci ledvin v ČR, při níž loni 6. a 7. listopadu šesti pacientům dalo orgán šest lidí. „Všem se daří dobře, nové ledviny budou fungovat až dvakrát déle, než kdyby byly od zemřelého dárce,“ uvedl.

Centrum loni provedlo 83 transplantací jater, o téměř 20 víc než v roce 2012. Jako jediné v ČR transplantuje játra u dětí - loni jich dostalo nová játra 11. Celkem bylo těchto transplantací 12, jednou opakovaně.

„Navíc se nám podařilo odtransplantovat nejmenší dítě v historii, byl jím čtyřměsíční René, který nevážil ani šest kilo,“ řekl Froněk.

Těsně před Vánocemi lékaři provedli v ČR teprve třetí transplantaci jater od živého dárce. Roční Aničce dal část jater otec, který lékařům na tiskové konferenci s patrným dojetím v hlase za záchranu dcerky poděkoval. „Jsem jim hodně vděčný, že se do toho pustili,“ řekl.

Děvčátku se nevyvinuly žlučové cesty, stav se rychle zhoršoval, popsal vedoucí programu dětských transplantací jater Libor Janoušek. Složitost výkonu byla v tom, že u tak malého dítěte jsou všechny cévy malé. Operace běžely na dvou sálech, na jednom lékaři odebrali část levého jaterního laloku otci, když končili, uspali na druhém sále Aničku, odebrali jí nemocná játra a našili jaterní štěp, propojili cévy a napojili žlučovod.

Každá operace trvala čtyři hodiny. Oběma „pacientům“ se daří dobře a lékaři jsou spokojeni. „Když někomu umírá dítě, není nic horšího. A když se nám povede je zachránit, není větší satisfakce,“ řekl Janoušek.

Ředitel dodal, že jedná s ministerstvem i pojišťovnami o úhradách. IKEM navrhuje balíčkové ceny, zahrnují vše od přípravy, přes operaci a půlroční pooperační péči. „Všechno něco stojí a transplantace jsou mimořádně nákladná metoda. Financování by mělo odpovídat pozici IKEM,“ zdůraznil.

Ve 160milionovém propadu je 100 milionů podfinancování programu a 62 milionů na dosud nehrazené výkony, jako práce transplantačního koordinátora či roztoky pro odběr a udržování orgánů. Nemají kód, takže je pojišťovny ani nemají jak hradit.

Ředitel chce překlenout propad krátkodobou dotací a dojednat pro IKEM individuální úhrady. V balíčkových cenách stojí ledvina s půlroční péčí 542.000 korun, srdce 1,714.000 korun. „Všichni viděli naše balíčkové ceny, byly oponovány a všem se zdají správné. My bychom chtěli nasmlouvat počty transplantací v této ceně na daný rok,“ shrnul ředitel. Dodal, že i kdyby se nepodařilo ceny dojednat, transplantace se neomezí. V prvním pololetí bude IKEM doplácet peníze z rezervního fondu. Ředitel doufá do té doby v domluvu, nechce být postaven před volbu, co omezit nebo zrušit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?