IKEM se pře s architekty

18. 5. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se mohl stát vzorným investorem, jehož nová budova vzešla ze soutěže kreativních mozků architektů. Nestane se tak. Nemocnice sice vyhlásila na přístavbu dvou pavilonů za půl miliardy soutěž o návrh podle pravidel České komory architektů, ovšem poté, co porota vybrala tři vítězná řešení, soutěž zrušila. A vítězným architektům odmítla vyplatit sjednané odměny.


Důvodem zrušení bylo, že si IKEM v tendru stanovil minimální cenu, kterou mohou architekti požadovat za projekční práce, což později shledal jako diskriminační podmínku. S tím se ovšem ti, kteří odměnu měli dostat, odmítli jen tak smířit a obrátili se na komoru architektů. Co bude dál, se teprve uvidí.

Každopádně další soutěž o návrh už IKEM vyhlašovat nebude. Pravděpodobně tedy přistoupí k obvyklému postupu veřejných investorů, kdy se rozhoduje podle nabídky nejnižší ceny.

Proti tomuto postupu se architekti snaží už roky bojovat, když upozorňují, že soutěže o návrh dávají investorům naději na vznik kvalitní architektury, pokud si investoři vyberou z desítek návrhů.

Nové budovy IKEM mají posloužit především pro kardiologii a jednotky intenzivní péče. Financovány mají být z dotace ministerstva zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?