Iktová centra dostanou miliardu od EU

22. 12. 2011 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba jednu miliardu korun dostanou v roce 2012 z evropských peněz specializovaná iktová a cerebrovaskulární centra, která pečují o lidi s cévní mozkovou příhodou. Ta ročně postihne kolem 40.000 lidí. Ministerstvo podpoří 31 projektů, peníze dostanou vedle velkých fakultních a krajských nemocnic i menší nemocnice v bývalých okresních městech jako Písek, Vyškov nebo Česká Lípa, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity v ČR. Nemocnost je oproti většině vyspělých zemí trojnásobná, úmrtnost dvojnásobná. Podle odhadu odborníků je v ČR 190.000 nemocných. Celkové roční náklady na nemocniční péči o pacienty s mrtvicí jsou 1,25 miliardy korun.

Síť center je trojstupňová - komplexní centra mají navíc oproti iktovým centrům neurochirurgii. V síti jsou i běžná neurologická pracoviště.

Ministerstvo poskytnutím evropských peněz podle mluvčího navazuje na podporu traumacenter, onkologických center a kardiologických center, evropské peníze dostala v předchozích letech. Celkem je na modernizaci zdravotnictví v letech 2007 až 2013 určeno přes 7,4 miliardy.

Žádosti o dotaci mohly nemocnice dávat do půlky března, do výběrového procesu se zapojili odborníci, například z fakulty biomedicínské ČVUT. Posuzovali hospodárnost, efektivnost a účelnost plánovaných nákupů přístrojů. Výběrová komise snížila původně požadovanou výši dotace o 65 milionů korun. Nekrátila ale jen peníze. Rozhodla v řadě případů také o snížení technických parametrů zdravotnické techniky, když nemocnice žádala přístroj vyšší technické třídy, než potřebovala.

Ministerstvo hodlá podle mluvčího kontrolovat dodržování své protikorupční strategie pro nákupy zdravotnické techniky. Je závazná pro fakultní nemocnice. Kontrolu bude požadovat i po zřizovatelích ostatních nemocnic. Mezi nejdůležitější zásady protikorupční strategie patří nejnižší cena jako jediné hodnotící kritérium.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?