Imunoterapie může vyléčit pacienty s rakovinou kůže

27. 1. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodloužit život nebo zcela vyléčit pacienty s pokročilou rakovinou kůže by mohla terapie, která aktivuje imunitu pacienta tak, že dokáže proti nádorovému onemocnění bojovat. O metodě takzvané imunoterapie informovali onkologové, kteří se v Praze účastní mezinárodního onkologického kongresu.


Nejzávažnější formou rakoviny kůže je melanom. Pokud se neodhalí včas, je velmi obtížně léčitelný. Ročně je v Česku diagnostikováno 2400 nových případů melanomu a přes 450 lidí na něj každý rok umírá. Přibližně 400 pacientů má nádor v pokročilém stadiu, který už není možné operovat. Imunoterapie může pomoci až polovině z nich.

„Princip imunoterapie vychází z původní myšlenky, že rakovina je selháním imunitního systému. Nádorové buňky rostou, protože se umí před imunitou člověka maskovat. Pomocí imunoterapie umíme odbrzdit a znovu nastartovat imunitu pacienta tak, že dokáže proti zhoubnému bujení bojovat,“ uvedl Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK).

Podle primářky Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK Ivany Krajsové se průměrná doba přežití s diagnózou pokročilého melanomu dříve pohybovala mezi šesti a devíti měsíci. „Nová léčba téměř ztrojnásobila dobu přežití na 25 až 30 měsíců. Až 35 procent pacientů má dokonce naději na dlouhodobé přežití. Navíc mají pacienti díky nové léčbě velmi dobrou kvalitu života, která jim umožňuje dělat běžné činnosti,“ uvedla Krajsová.

Imunoterapie se postupně prosazuje také v léčbě jiných nádorů. Podle Petruželky by mohla být v budoucnu nasazena i u pacientů s rakovinou plic, prostaty a ledvin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?