Indické zdravotní sestry, které uvízly v Iráku, dorazily domů

7. 7. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 40 indických zdravotních sester, které zůstaly kvůli postupu islamistů více než týden uvězněny v iráckém Tikrítu, na palubě speciálního letounu dorazilo do své rodné země. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní představitele.


Podle některých informací radikálové z hnutí Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) 46 zdravotnic krátce zajali, podrobnosti jsou ale nejasné. Následně byly propuštěny a v pátek převezeny do Irbílu v iráckém autonomním Kurdistánu. Indické úřady neuvedly žádné okolnosti, za jakých se je podařilo dostat na svobodu a do bezpečí.

Letoun se zdravotními sestrami dnes krátce zastavil v Bombaji kvůli doplnění paliva, poté přistál v jihoindickém svazovém státě Kérala, odkud všechny ženy pocházejí. Na palubě stroje směřujícího z Irbílu bylo i dalších 76 indických občanů, kteří se kvůli zhoršené bezpečnostní situaci rozhodli opustit Irák, uvedl mluvčí indického ministerstva zahraničí.

Iráčtí radikálové ještě zadržují dalších 39 indických stavebních dělníků, které unesli před dvěma týdny. Podle indického ministerstva zahraničí jsou unesení v pořádku a nezranění.

V Iráku žije a pracuje asi 10.000 indických občanů, jen kolem stovky se jich ale nachází v oblastech, kterými nyní zmítá násilí. Radikálové z hnutí Islámský stát při nedávné ofenzivě obsadili severozápad země a vyhlásili tam chalífát. Irácká armáda se je snaží zastavit a obsazené oblasti získat zpět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?