Indičtí HIV pozitivní si hledají stejně nemocné životní partnery

4. 10. 2006 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky Indů, kteří jsou nakaženi virem HIV, se sešly v ojedinělém programu, který jim má pomoci najít nové životní partnery. Dnes o tom informovala indická média...


Dillí -

Účastníci programu Find a Life Partner (Najdi si životního partnera), kteří se do města Surat sjeli z celé země, cítí, že se jich většinová společnost straní. Doufají proto, že ženu či muže svého srdce najdou mezi těmi, kdo jsou rovněž HIV pozitivní.

V Indii žije 5,7 milionu lidí, kteří jsou nakaženi tímto smrtelným virem, což je podle údajů OSN nejvíce na světě. Ačkoliv informovanost v tamější populaci roste, nevědomost a stigmatizace nemocných stále přežívají.

„Poté, co moje rodina zjistila, že jsem HIV pozitivní, zřekla se mě,“ prohlásil jeden z účastníků programu Malajbhai. „Jedině žena nakažená virem HIV může chápat můj stav a potřeby,“ vysvětlil.

Jiní se programu účastní, aby se s ostatními podělili o svoje zkušenosti, stejně jako pětatřicetiletá Hina Pátilová: „Jsem tady, i když jsem nedávno našla HIV pozitivního partnera.“ Svatbu plánují na 3. listopadu.

Virus HIV způsobuje nemoc AIDS, syndrom získaného selhání imunitního systému. Tato choroba vede ke ztrátě obranyschopnosti organismu. Nemocný se tak stává náchylným k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění.

Ke konci minulého roku bylo na celém světě registrováno více 38,5 milionu HIV pozitivních osob. AIDS podlehlo už 25 milionů lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?