Indie chce prodloužit mateřskou, aby ženy déle kojily

7. 9. 2015 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Indická vláda uvažuje o prodloužení mateřské dovolené ze tří na šest měsíců, aby povzbudila co nejvíce matek k tomu, aby déle kojily svoje děti, a přispěly tak ke snížení podvýživy u dětské populace.

„Máme pocit, že stávající tři měsíce nepředstavují dost času na to, aby ženy adekvátně pečovaly o novorozence,“ řekl podle agentury Reuters vládní činitel, který si nepřál být jmenován.

„Návrh, pokud bude schválen, by dal pracujícím ženám ve všech odvětvích (…) nějaký druh ochrany,“ řekl také.

Podle ministerstva nastávající matka potřebuje jeden měsíc odpočinku před narozením dítěte, které by poté měla sedm měsíců kojit, řekl činitel, který si nepřál být jmenován.

Indie má světově jednu z nejhorších hodnot podvýživy dětí. Čtyřicet šest procent dětí mladších pěti let má podváhu a 48 procent trpí nedostatečným vývinem.

Podvýživa je přitom základní příčinou úmrtí dětí ve světě: každý rok jich takto zemřou na tři miliony, což je téměř polovina všech dětských úmrtí. Většina dětí umírá na léčitelné nemoci, ale podle Dětského fondu OSN mají příliš slabý imunitní systém.

V současnosti kojí svoje děti po dobu půl roku od narození pouze 47 procent indických žen. V sousedním Nepálu to je ale 70 procent a na Srí Lance dokonce 76 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?