Informace MZ ČR ke specializačnímu vzdělávání a realizaci dotačního programu Rezidenční místa pro rok 2010

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z důvodu zajištění kontinuity specializačního vzdělávání a bezproblémového zahájení dotačního programu Rezidenční místa 2010 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dne 9. 7. 2010 opatření týkající se specializačního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků.


Opatření dočasně řeší situaci, která nastala přechodem specializačního vzdělávání podle dosud platných vzdělávacích programů na vzdělávání podle vzdělávacích programů nových, připravovaných podle nařízení vlády č. 31/2010 Sb.

Na podobě nových vzdělávacích programů pracuje Odbor vzdělávání a vědy (VZV) MZ ČR, ve spolupráci s přímo řízenými organizacemi MZ ČR Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (NCO NZO) a Institutem postgraduálního vzdělávání v Praze (IPVZ) již od loňského roku, kdy bylo připravováno nové nařízení vlády. Příprava takto rozsáhlého materiálu nemůže však probíhat bez podpory odborných společností jednotlivých zdravotnických oborů a odborné veřejnosti. Z těchto řad se sešlo k materiálu velké množství připomínek, které vydání nových vzdělávacích programů pozdrželo. Avšak vzhledem ke skutečnosti, že je nutné zajistit realizaci Projektu č. 2 v rámci výše uvedeného dotačního programu, muselo MZ ČR přistoupit k přechodnému řešení. Porovnalo obsah stávajících vzdělávacích programů s obsahem předpokládaných vzdělávacích programů a vydalo následující opatření:

Zdravotnická zařízení, která uskutečňovala a uskutečňují specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků v oborech Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči, Perioperační péče pro všeobecné sestry, Ošetřovatelská péče v pediatrii, Komunitní ošetřovatelská péče, Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech, Ošetřovatelská péče o duševní zdraví, Perioperační péče pro porodní asistentky, Ošetřovatelská péče v gynekologické intenzivní péči, Klinická biochemie, Hematologie a transfuzní služba, Histologie, Lékařská mikrobiologie, Klinická psychologie, Dětská klinická psychologie, Klinická logopedie, Aplikovaná fyzioterapie, mohou uskutečňovat specializační vzdělávání zahájené před zveřejněním nových vzdělávacích programů podle stávajících platných vzdělávacích programů vytvořených podle nařízení vlády č. 463/2004 Sb., i pro specializační obory podle nařízení vlády č. 31/2010 Sb.

Podle tohoto opatření se mohou zdravotnická zařízení s akreditací na specializační vzdělávání řídit při zařazení školenců do specializačního oboru, a to vždy do doby zveřejnění nového vzdělávacího programu pro příslušný obor.
Úplné znění Opatření včetně srovnávací tabulky je uveřejněno na webových stránkách MZ www.mzcr.cz.
Závěrem uvádíme, že Odbor VZV, NCO NZO a IPVZ na nových vzdělávacích programech pro specializační vzdělávání intenzivně pracuje a po zapracování podnětných připomínek je vydá ve věstnících MZ v co nejbližším termínu.


O autorovi: Mgr. Vendula Pírková, ředitelka oboru vzdělávání a vědy, MZ ČR (vendula.pirkova@mzcr.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?