Informace o stavu psychiatrického pacienta po jeho smrti

9. 11. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je možné získat informace o zdravotním stavu (hlavně psychickém) naší zemřelé příbuzné v probíhajícím občansko-soudním sporu o uplatnění dědických práv? Soudkyně od zákonných dědiců požaduje, aby sami zajistili důkazy o možném zmanipulování bohaté příbuzné při psaní závěti. Tato příbuzná se léčila mimo jiné i u psychiatra. Soudkyně odmítla určit znalce." napsal do naší Právní poradny čtenář.


Na dotaz odpovídá Mgr. Radek Policar

Na postupu soudkyně neshledávám nic nesprávného. Skutečnost, že člověk navštěvoval psychiatra, ještě neznamená, že by nebyl způsobilý sepsat poslední pořízení (závěť).

Jestliže pak dědicové ze zákona (nespokojení s tím, jak by dopadlo dědické řízení, kdyby byla závěť považována za platnou) napadnou testament zemřelé, musí prokázat, že skutečně byla nezpůsobilá k právním úkonům, když tuto závěť sepsala.

Paragraf 65 odst. 1 písm. c) zákona o zdravotních službách umožňuje osobám blízkým zesnulému pacientovi nahlížet do zdravotnické dokumentace vedené o zemřelém a stejně tak si z ní pořizovat výpisy nebo kopie.

Tento přístup ke zdravotnické dokumentaci by však pro ně byl omezený, pokud zemřelý pacient za svého života vyslovil zákaz sdělovat informace o svém zdravotním stavu určitým osobám blízkým. V tomto případě totiž těmto osobám lze informaci podat pouze v případě, že je to v zájmu ochrany jejich zdraví nebo ochrany zdraví další osoby, a to pouze v nezbytném rozsahu.

Pokud pacient takový zákaz za svého života nevyslovil, mohou příbuzní požádat poskytovatele zdravotních služeb o poskytnutí příslušné zdravotnické dokumentace. Ten je povinen pořídit žadateli kopii zdravotnické dokumentace do 30 dnů od obdržení žádosti oprávněné osoby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?