Informační servis

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Biologická léčba rakoviny


Biologická léčba rakoviny

V České republice je již 18 komplexních onkologických center, kde se léčba provádí. S novinkou přišla VFN v Praze na Karlově náměstí a 1. LF UK. Důležité je především, podat správný lék správnému pacientovi ve správnou dobu. Cílená biologická léčba je dnes součástí standardní léčby. Směřuje přímo do nádorové buňky, která však musí mít určité znaky. Pokud pacient uvedené buňky má, biologická léčba je vysoce účinná zejména při rakovině prsu, tlustého střeva a konečníku, dále plic a ledvin.

Poradenské oddělení pro biologickou léčbu by mělo umožnit nemocným dostupnost léčby ve správnou dobu a současně jim poskytnout nepřetržitou konzultaci o onemocnění a léčbě. Od zdravotních pojišťoven mají peníze na všechny léky, které pacient potřebuje. Zatím se však biologická léčba nedostala ke všem, kteří ji potřebují, tento nový projekt má praxi změnit. Určení, kdo léčbu dostane, a její vlastní aplikace pak probíhá na onkologické klinice ambulantním způsobem bez hospitalizace nemocného. Pacient, ale i lékař získá informace na e-mailové adrese biolecba@vfn.cz. Informace dostane i na telefonu 724 151 028.

http://ekonom.cuni.cz


Konference „Život s handicapem“

V listopadu 2008 proběhla odborná konference pro střední zdravotnické pracovníky na téma „Život s handicapem“, kterou pořádala SZŠ a VOŠZ Jihlava. Téma „Život s handicapem“ bylo vybráno s úmyslem provést posluchače životem člověka s postižením od narození až do dospělosti, a nechat je tak nahlédnout do problémů a úskalí, se kterými se musí handicapovaný člověk vyrovnat. Zdravotnickým pracovníkům měla konference přinést také rady, jak k těmto lidem v praxi přistupovat a smysluplně jim pomáhat.


Den otevřených dveří ve Zlíně

Zjistit, jaká je péče o nemocné seniory a dlouhodobě nemocné pacienty, prohlédnout si lůžkovou část nebo se informovat o různých pomůckách pro málo pohyblivé občany přišly do Gerontologického centra Krajské nemocnice T. Bati, a. s. (KNTB) ve Zlíně desítky lidí. Využily tak Dne otevřených dveří, který pro ně zaměstnanci Gerontologického centra připravili. Své dveře otevřeli veřejnosti poprvé od roku 1989, kdy začala v KNTB fungovat tehdejší LDN. Gerontologické centrum kromě péče o dlouhodobě nemocné zahrnuje také následnou péči s rehabilitací a akutní geriatrickou péči.


Konference onkologů v Olomouci

Cílená biologická léčba rakoviny, nová protinádorová léčiva nebo pokroky v diagnostice zhoubných nádorů byly tématem třídenní konference onkologů v Olomouci. Čtvrtý ročník akce s mezinárodní účastí je největším tuzemským setkáním tohoto druhu. Zčastnili se jí především odborníci zaměření na základní, preklinický a klinický výzkum onkologických onemocnění. Novinkou letošního ročníku bylo první sympozium o cílené biologické léčbě, které je součástí konference. Na tuto problematiku byl zaměřen celý páteční přednáškový den. Hlavním přínosem konference je vytváření prostoru pro dialog a přibližování onkologického výzkumu s klinickou praxí.


Implantace multifokální torické čočky

Oční oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod provedlo jako první pracoviště v České republice unikátní operaci - implantaci multifokální torické čočky, kterou lze korigovat vidění do dálky, na blízko i peroperační astigmatismus. Čočku lékaři implantovali pacientovi se střední dalekozrakostí s vysokými hodnotami astigmatismu - na pravém oku 4,5, na levém oku 7,5. Tato čočka je multifokální a torická zároveň a je speciálně vyrobena pro daného pacienta. Její výroba se uskutečňuje v Německu a trvá zhruba 6 týdnů. Kromě implantátů, které jsou pacientovi implantovány během operace, dostane i jednu čočku jako náhradní. Multifokální torická nitrooční čočka patří mezi nadstandardní prostředky, které zdravotní pojišťovna nehradí.


Vyšetření vývojových vad plodu

Už rok nabízí Krajská nemocnice T. Bati, a. s., (KNTB) ve Zlíně těhotným ženám metodu vyšetření chromozomálních a vývojových vad plodu v prvém trimestru těhotenství metodou OSCAR (one stop clinic). Jde o screeningové ultrazvukové vyšetření v kombinaci s vyšetřením krve matky a zaměřuje se na Downův syndrom, Edwardův, Patauův syndrom a jiné vývojové vady plodu. Invazivní vyšetření spočívá v odběru choriových klků nebo plodové vody v lokální anestezii pacientky.

Kromě I. trimestrálního screeningu (OSCAR) mezi 11. a 14. týdnem těhotenství a miniinvazivní diagnostiky nabízí Centrum prenatální diagnostiky v KNTB kontrolní ultrazvukové vyšetření ve 20.-22. týdnu a v 30.-32. týdnu těhotenství. Podle potřeby zajistí v centru také fetální echokardiografii a dopplerometrické vyšetření.


Nové přístroje v Olomouci

Nadace Děti - kultura -sport z Uherského Hradiště, která dlouhodobě podporuje projekty přispívající ke zdravému vývoji dětí a mládeže, přispěla v letošním roce Fakultní nemocnici Olomouc na diagnostickou techniku v hodnotě 3 milionů korun. Pro dětskou radiologii zakoupila ultrazvukový přístroj, pro dětskou pneumologii pak videobronchoskop a zajistila provoz analyzátoru, pomocí kterého se měří obsah NO - kysličníku dusnatého (oxidu dusíku) - v dýchacích cestách a plicích.


Studentská konference o ošetřovatelství

Nejen pro své studenty, ale i pro pracovníky zdravotnických zařízení byla určena 1. studentská konference Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci, zaměřená na ošetřovatelskou problematiku, kterou zahájil prorektor TU v Liberci profesor Zdeněk Kůs. Uvedl, že v mladé historii Ústavu dosud podobné konference chyběly, přestože počtem studentů se Ústav blíží k cílovému počtu 350 posluchačů. Odborného programu se vedle studentů aktivně účastnili i zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec, a. s., která byla spoluorganizátorem konference. Konference nejen splnila předem stanovené cíle, ale ukázala i možnosti, jak optimálním způsobem propojit vzdělávací fázi profesní přípravy s následným předáváním již nabytých zkušeností.


Nová léčba přináší lepší vyhlídky pacientům s HIV

Pacientům s onemocněním HIV pomůže nová léčba. Nově vyvíjené léky mají jiný mechanismus působení, a proto mohou být další významnou šancí především pro dlouhodobě léčené pacienty, u kterých se dosavadní léčba stává po čase rezistentní. V České republice se zavedení nové léčby očekává v průběhu příštího roku. Antiretrovirové léčivé přípravky, jejichž nejvyšším benefitem je zcela odlišný mechanismus působení (blokace enzymu integráza, či blokace vazby viru na buňku), jsou zástupci nové třídy léčiv. Tyto léky mají i zcela jiný způsob rozvoje rezistence. Proto jsou určeny pro pacienty dlouhodobě léčené s virologickým selháním v důsledku neúčinnosti léčby nebo v důsledku závažných nežádoucích účinků u dosud existujících antiretrovirotik. Jednoduché dávkování, dobrá tolerance a nízký výskyt nežádoucích vedlejších příznaků zajišťují dobrou compliance pro pacienta.


Pražané jsou ochotni si u praktického lékaře připlatit

Praha, 8. prosince 2008 - Z exkluzivního výzkumu, který agentura Výzkumy Soukup zpracovala pro internetový server lekari-online.cz, vyplynulo, že Pražané jsou podstatně ochotnější si za objednání na konkrétní hodinu připlatit než obyvatelé ostatních regionů ČR. „V Praze pacienty v této souvislosti pravděpodobně trápí problém delších čekacích dob na ošetření u praktického lékaře nebo vyšší potřeba být u lékaře dříve ošetřen,“ říká Pavel Hilbert, zástupce internetového portálu lekari-online.cz.

Výzkum ukázal, že pražské pacienty zřejmě čekání u praktického lékaře trápí více než pacienty v Čechách nebo na Moravě. „Celých 35 procent pražských pacientů by bylo ochotno si u lékaře připlatit za objednání na konkrétní hodinu,“ říká Pavel Hilbert. Oproti tomu v Čechách, resp. mimo Prahu je takových pacientů pouze 19 procent a na Moravě dokonce jen 14 procent. Nejvíce pacientů (40 %) je ochotno připlatit si do 30 Kč. „Průzkum nám ukázal, že ti pacienti, kteří jsou ochotni si připlatit, v průměru udávají částku 55 korun,“ vysvětluje Hilbert.

Podrobnější analýza opět ukázala, že obyvatelé Prahy jsou ochotni připlácet vyšší částkou - v průměru 63 Kč, na rozdíl od obyvatel ostatních regionů Čech - v průměru 58 Kč a Moravy - 41 Kč. Celých 23 procent zaměstnaných pacientů je ochotno připlatit si za objednání na konkrétní hodinu a ukazuje se, že zaměstnance zřejmě čekání u lékaře docela trápí. „Je na zváženou, zda těmto zaměstnaným pacientům nenabídnout v některých dnech tzv. vyhrazenou ordinační dobu, kdy by měli objednaní přednost před ostatními,“ dodává Pavel Hilbert.

Podle jeho vyjádření chce internetový portál lekari-online. cz na základně tohoto průzkumu v budoucnu pacientům zprostředkovat relevantní informace o praktických lékařích. „Praktického lékaře si nevybíráme pouze pro jednorázový zákrok, ale pravděpodobně ho budeme opakovaně navštěvovat. Proto hodláme pacientům poskytnout co možná nejvíce informací, na jejichž základě se budou moci kvalifikovaně rozhodnout,“ říká Hilbert.


Úspěch olomouckých chirurgů

Oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc zaznamenalo mimořádný úspěch. Provedli zde unikátní sérii operací, jejichž výsledkem bylo odstranění rozsáhlého mateřského znaménka pokrývajícího skoro celou polovinu obličeje pětileté pacientky. Odborníci nepoužili obvyklý přenos kůže formou kožních štěpů, ale „vypěstovali“ si kůži novou. Použili k tomu expandéry - balonky implantované pod nepostiženou kůží v obličejové části, které postupně naplňovali speciálním roztokem, aby se kůže natáhla. Úspěch olomouckých plastických chirurgů je opravdu výjimečný, metoda byla u tak velikého útvaru použita v České republice vůbec poprvé.


Poradna pro léčbu neplodosti

Na Porodnicko-gynekologické klinice Pardubické krajské nemocnice, a. s., zahájí v lednu 2009 činnost Poradna pro léčbu neplodnosti. Tato poradna se bude zabývat komplexní léčbou neplodnosti, tj. diagnostikou faktorů neplodnosti, farmakologickou i chirurgickou léčbou (hysteroskopie, laparoskopie), léčbou endometriózy. Součástí léčby bude i asistovaná reprodukce (inseminace, oplození ze zkumavky a všechny k tomu přidružené techniky), jakož i preimplantační genetická diagnostika. Bude možné i darování oocytů.


Nové matrace a zástěny v Přerově

Nemocnice Přerov zakoupila 86 nových antidekubitálních matrací a pro zajištění větší intimity pacientů na lůžkových stanicích bylo rovněž zakoupeno 100 zástěn mezi lůžka. Matrace jsou vyrobené ze studené polyuretanové pěny s voděodolným potahem, který je šitý. Použitá textilie je dvousměrně pružná a paropropustná, takže pacienti se nepotí ani při dlouhodobém pobytu na lůžku. Jádro matrace je podélně prořezané pro dobré rozložení tlaku, matrace se tak lépe přizpůsobuje tělu pacienta a zajišťují větší prevenci proti vzniku dekubitu, tedy proleženiny.

Nové zástěny budou instalovány na většině pokojích lůžkových oddělení a jsou určeny k zajištění intimity u pacientů v průběhu jejich hospitalizace. Jsou nasazeny na teleskopických tyčích, které jsou upevněny ke stěně, a tudíž zajišťují maximální manipulaci a zabírají minimální prostor. Toto je důležité především tam, kde jsou umístěni ležící pacienti a je nutno je na lůžku přemísťovat například na vyšetření do jiných prostor nemocnice.


Daruj krev se slavnými osobnostmi

Český červený kříž ve spolupráci s Fakultním transfuzním oddělením Všeobecné fakultní nemocnice Praha 2 uspořádal 17. prosince 2008 již třetí pokračování úspěšné akce, která se poprvé konala 5. února 2008 pod názvem „Darujte krev s českou miss a vicemiss“. Tato předvánoční akce na podporu bezplatného dárcovství krve (BDK) skrývala i jedno překvapení, kterým byla nová tvář projektu Českého červeného kříže na podporu BDK.

Tajemnou tváří je zpěvák a lékař Ali Amiri, finalista druhé řady Supersstar, který společně se slečnou Evou Čerešňákovou nafotil plakáty pro kampaň ČČK, jež bude probíhat v měsíci lednu 2009 a jejímž cílem bude snaha získat nové mladé prvodárce. Akce se zúčastnily také další krásky - 2. vicemiss ČR 2004 Edita Hortová, finalistka České Miss 2007 Andrea Šopovová, módní návrhářka a Miss Golf 2005 Dominika Sedláčková a modelka Sylva Kabátová, z nichž některé jsou již známými tvářemi Fakultního transfuzního oddělení VFN, neboť se zúčastnily i předchozích akcí.


Akreditace Nemocnice Podlesí

Nemocnice Podlesí obhájila jako jediná v České republice již potřetí certifikát kvality udělovaný Spojenou akreditační komisí. Dokázala tak, že kvalita poskytované péče je jedním z cílů její dlouhodobé strategie. Získání certifikátu Spojené akreditační komise je kontinuální proces, který ukazuje, jak jsou dlouhodobě dodržovány a kontrolovány postupy v nemocnici. Učí personál zdravotnického zařízení aktivně vyhledávat rizika, která vyplývají z každodenních činností a eliminuje provozní slepotu.

Důležité je, aby se na bezpečí procesů zdravotnického zařízení „podíval“ nezávislý auditor. Sama nemocnice, její zaměstnanci i management mohou být přesvědčeni o správnosti všech procesů, které v zařízení probíhají. Avšak bez objektivizace nezávislým auditorem je to často jen subjektivní pohled. Poprvé usilovala Nemocnice Podlesí o akreditaci v roce 2002, podruhé obhajovala certifikát v roce 2005.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?