Inkontinence moči jako geriatrický syndrom

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Inkontinence je samovolný, nechtěný, objektivně dokazatelný únik moči, který je pro člověka sociálním nebo hygienickým problémem. Močová inkontinence je častá zejména u starších osob. Vyskytuje se přibližně u 20 % mužů, a dokonce až 40 % žen starších 65 let.


SUMMARY

Incontinence is involuntary, unwanted, objective escape of urine that causes social or hygienic problems. Urinary incontinence is common especially among older people. It affects 20% of men and up to 40% of women older than 65.

Inkontinence není normální příznak stáří, a protože mnoho inkontinentních lidí tuto svoji „slabost“ skrývá, je nutné po ní aktivně pátrat.

Mnoho lidí se za tuto poruchu stydí. Jsou v rozpacích, zda mají jít ke svému lékaři a požádat jej o pomoc, i když vědí, že by pomoc potřebovali. Někteří si myslí, že potíže, které mají, jsou nevyhnutelnými průvodními jevy stárnutí a že se vlastně mohou jen odstraňovat důsledky poruchy. To zdaleka není pravda. Problém lze řešit užíváním antibiotik k likvidaci infekce a cvičením k posílení reflexů pánevního dna.

Močová inkontinence má řadu příčin: nadměrně nebo naopak příliš málo dráždivý močový měchýř, překážka v odtoku moči, infekce, vedlejší účinek užívání léků a podobně. Může být průvodním příznakem vážnější nemoci.

Základní klasifikace inkontinence

Stresová: je způsobena nedostatečně uzavřeným tlakem při naplnění měchýře, který způsobuje únik moči, např. při zakašlání, smíchu, kýchnutí.

Urgentní: je to náhle vzniklá naléhavá potřeba močit, která se objevuje víckrát během dne, „nutkání“.

Reflexní: vyskytuje se u neurologických diagnóz při vyřazení centrální kontroly.

Inkontinence při přeplnění močového měchýře: močový měchýř je permanentně naplněn (např. při retenci) a moč odkapává.

Smíšená: kombinace stresové a urgentní inkontinence.

Funkční: vzniká při porušené funkci močových cest v důsledku faktorů, jako je imobilita nebo demence.

Farmakogenní: je způsobena léky, projevuje se jakýmkoli výše uvedeným typem inkontinence.

Diagnóza močové inkontinence je snadná a porucha je po zjištění příčiny často léčitelná. Důležitý je správny odběr anamnézy, sledování průběhu močení, kdy dochází k inkontinenci a jaké jsou provokující faktory. U žen provádíme gynekologické a u mužů urologické vyšetření, dále kultivační vyšetření moči.

Specifika inkontinence moči u demence

Inkontinence moči je jedním z projevů demence a objevuje se u některých pacietů již v raném stadiu demence, u jiných až později, často společně s inkontinencí stolice. V případě inkontinence u dementních pacientů tento problém tolik nezatěžuje je samotné, ale zejména jejich okolí. Způsobuje pak zátěž nejen psychickou, ale i sociální a ekonomickou. Pacient často zapomene močit, nedokáže se svléknout, nenajde záchod, což úzce souvisí s diagnózou demence a poruchou kognitivních funkcí, z čehož vyplývá změna v chování pacienta.

Úlohou ošetřovatelského personálu je zachování maximální možné míry soběstačnosti při močení a vytvoření takového režimu, který vyhovuje individuálním potřebám pacienta a jeho aktuálnímu stavu. Podle toho také volíme inkontinenční pomůcky, které bychom měli začít využívat co nejdříve, ovšem používat je diferencovaně, v maximální možné míře eliminovat používání permanentních katétrů. Důležitá je zvýšená hygiena v oblasti genitálií a používání speciálních ochranných krémů a past k tomu určených. Na našem oddělení se nám v praxi nejlépe osvědčila řada výrobků Menalind jako prevence poškození kůže v souvislosti s inkontinencí. Nedílnou součástí naší práce je též edukace pacienta, častěji však rodiny o vhodném používání inkontinenčních pomůcek a jejich významu v životě v domácím prostředí.

Terapie

Léčba inkontinence spočívá v úpravě režimu, tedy v dodržování pitného režimu, toaleta by měla být dobře dostupná, případně je nutná úprava interiéru či používání toaletního křesla. Důležitou součástí je také používání inkontinenčních pomůcek - vložky, pleny. Mnohdy může pomoci behaviorální léčba neboli cviky na posílení svalů pánevního dna. U některých pacientů je vhodná farmakoterapie. U stresové inkontinence je nejlepším řešením chirurgická léčba.


Monika Fatrová, Bc. Dana Donovalová, Oddělení dlouhodobě nemocných, Nemocnice Jihlava (dana.donovalova@centrum.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?