Inkontinence - neschopnost udržet moč

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neschopnost udržet moč je svízel, která dovede ztrpčit život. Platí pro ni to, co pro ostatní nemoci, že čím dříve se s léčbou začne, tím dříve se dočkáme kladných výsledků.


SUMMARY

Inability to hold urine can negatively affect one’s life. As with other conditions also in this case it holds true that the sooner it gets treated the better results we get.

Pokud nemáme žádné problémy, tvoří spokojený život, aniž si to uvědomujeme, maličkosti. Mezi ně patří určitě i to, že můžeme vyprázdnit močový měchýř kdy chceme, a mezitím jsme schopni moč udržet. Bereme to jako samozřejmost.

Udržení a uvolnění moči jsou velmi složité úkony, které vzájemně musí spolupracovat. Jedná se o systém nervový a hormonální, procesy v malé pánvi, stav močových cest a samozřejmě velkou úlohu hraje i vlastní vůle.

Inkontinencí neboli neschopností udržet moč trpí hlavně ženy. V odborné literatuře se uvádí, že až 50 % žen občas moč unikne. Únikem moči trpí hlavně starší ženy, a to ve věkové skupině nad 50 let. Trpí jí samozřejmě i muži, ale v menším procentu. Zhruba dvě třetiny žen trpí inkontinencí z důvodu nadváhy. Často také ženy, které mají v anamnéze více porodů nebo šlo o těžké porody, tudíž se na tomto problému podílí sestup dělohy a poševních stěn. Vyvolat či zhoršit stav mohou i některé léky, např. antihypertenziva (léky na snižování krevního tlaku). Příčin vzniku inkontinence je opravdu mnoho.

Jak těmto pacientům pomoci? Když pacienta začne močová inkontinence přivádět do rozpaků, je třeba co nejdříve informovat lékaře. Mohlo by se jednat o příznak jiné nemoci a zanedbání by mohlo způsobit nemalé problémy. Samozřejmě úspěch léčby závisí na příčině. Na základě anamnézy může lékař určit přesný charakter inkontinence a doporučit léčbu.

Pokud se jedná o mírný typ inkontinence (stresová), může si pacient kontrolovat příjem tekutin a frekvenci močení. Přijímané tekutiny by neměly obsahovat kofein a alkohol, protože tyto látky dráždí močový měchýř. V dnešní době jsou dostupné i velice komfortní a diskrétní pomůcky. Jedná se o absorpční vložky, fixační prádlo, vložné pleny a pro těžší případy inkontinence jsou vhodné plenkové kalhotky a navlékací kalhotky. Samozřejmě při těžších formách, u seniorů a při používání zmiňovaných ochranných pomůcek je důležitá pravidelná hygiena. V některých případech lze s úspěchem použít fyziologickou léčbu, jako například iontoforézu, ultrazvuk.

Zkušenosti z praxe

Jelikož pracuji jako sestra na oddělení LDN - interní části v Domažlické nemocnici, denně se samozřejmě setkávám s inkontinentními pacienty. Jsou to ve velké míře senioři, kteří jsou imobilní po centrální mozkové příhodě, tudíž upoutaní na lůžko a zcela závislí na naší celkové péči. Velice podstatnou součástí této péče je pravidelná výměna ochranných pomůcek, kterou provádíme pokaždé při polohování a samozřejmě když je potřeba. Na našem oddělení používáme buď plenkové kalhotky, nebo vložné pleny. Zároveň při každé výměně dbáme na důkladnou hygienu. Taktéž máme pacienty, kteří mají zaveden ze zdravotních důvodů permanentní močový katétr a samozřejmě i u těchto pacientů je potřebná důkladná hygiena. Předcházíme tím jak opruzeninám, zánětům kůže na citlivých místech, tak i nepříjemnému zápachu, který by znepříjemnil život jak pacientům, tak personálu a určitě by nebyl chloubou a dobrou vizitkou naší práce.


Simona Zýková, Nemocnice Domažlice, a. s. (simzyk@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?